Index Vakbarát Hírportál

A kerethirdetés felülvizsgálatát kérik a kvótát szerző tőrösök

2021. május 28., péntek 13:47 | aznap frissítve

Nyílt levélben kérte az olimpiai kerethirdetés felülvizsgálatát a tokiói játékokra kvótát szerzői női tőrcsapat tagjai.

Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra a kazanyi világkupán szerzett hatodik hellyel szerzett kvótát az ötkarikás viadalra, a Vívószövetség döntése értelmében viszont Lupkovics helyett a hetedik olimpiájára készülő Mohamed Aida került a keretbe, míg előbbi a tartalékok közé került.

A kvótaszerző négyes nyílt levelében kiemeli, hogy a történet még 2019-ben kezdődött, amikor Feczer Viktor vezetőedző kijelentette, hogy az együttesben két ember helye fix, Kreiss Fannié és Mohamed Aidáé, a másik három lány pedig rotálva váltogatta egymást a csapatversenyek során, amelyek nem sikerült a nyolc közé jutás. A vártnál gyengébb szereplést követően a vezetőedző úgy érezte, hogy változtatásra van szükség.

Az Európa-bajnokságon már Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra vett részt. A nagyon értékes 5. helyen végeztünk, Lupkovics Dóra kiemelkedő szerepével tudtunk felülkerekedni a rivális lengyel csapaton

– olvasható a közös közleményben.

A tagok leírják, hogy később ez a csapat szerezte meg a tokiói kvótát, de előtte még ott volt a 2019-es, budapesti rendezésű világbajnokság, amely előtt két héttel kapták a váratlan hírt, hogy a vezetőedző döntésével ellentétben Pásztor Flóra helyett az előző elnökség Mohamed Aidát tette be a csapatba, amely végül ezúttal sem került a legjobb nyolc közé.

Ezt követően már a Feczer Viktor által kijelölt csapat vívott végig, a 11. helyen állt a magyar együttes a világranglistán, amelynek nem maradt rontási lehetősége.

Csak magunkra számíthattunk, összefogtunk, mindent ennek a célnak szenteltünk, az egyéni célokat háttérbe szorítva. Egy csapatként álltunk a világ ellen, és ebbe beletartozik mindenki, aki támogatott minket. Profi mesterek és stáb állt mögöttünk, köszönettel tartozunk nekik, mert nélkülül soha nem sikerült volna a lehetetlen.

 A csapat végül megszerezte a kvótát, amely a tagok szerint az egységnek, az összetartásnak és a végtelen munkának köszönhető. Kiemelik, hogy Mohamed Aida nem vett részt a közös pszichológiai foglalkozásokon és erőnléti edzéseken a sikertelen világbajnokság után, és ahogy közeledett a kvótaszerzés, úgy jelentek meg cikkek arról, hogy a hetedik olimpiájáért küzdő sportoló sérelmezte, hogy nincs a csapatban.

A járványhelyzet miatt elhalasztották az olimpiát, amit a tagok nehezen éltek meg, majd a munka újrakezdése után többen is elkapták a vírust, újabb nehéz időszakot eredményezve.

A csapatkvóta tudatában és a nemzetközi megméretések hiányában a hazai versenyeken tudtuk felmérni a jelenlegi állapotunkat, ahol egyenként is jobbnak bizonyultunk nála.

A tagok sérelmezik, hogy az elnökség döntése óta mindenhol csak arról szóltak a hírek, hogy szenzáció történt, hetedik olimpiára készülhet Mohamed Aida, miközben Magyarország legjobb női tőrözőjének (Kreiss Fanni) felkészüléséről vagy a kvótaszerző csapat véleményéről nem esik szó.

Ha nem sikerül megszerezni a csapatkvótát, akkor nem lenne miről beszélni, Kreiss Fanni lenne az egyetlen induló. A fent említettek fényében kérjük Lupkovics Dóra és Mohamed Aida olimpiai csapatban betöltött pozíciójának újratárgyalását

– összegzik a vívók.

(Borítókép: Lupkovics Dóra. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok