Index Vakbarát Hírportál

Döntött az elnökség: Mohamed utazik Tokióba

2021. május 28., péntek 20:51

Hiába publikált nyílt levelet négy magyar tőrvívó hölgy, melyben sérelmezték, hogy Kondricz Kata, Pásztor Flóra és Kreiss Fanni mellett nem Lupkovics Dóra, hanem a hetedik olimpiájára készülő Mohamed Aida utazik a tokiói játékokra, a Magyar Vívószövetség rendkívüli ülésén elsöprő szavazataránnyal úgy döntött, hogy marad az Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány által eredetileg kijelölt Kondricz, Pásztor, Kreiss, Mohamed kvartett.

A nyílt levél pénteken látott napvilágot, és ennek az az előzménye, hogy a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összetételű négyes a 6. helyen zárta a kazanyi világkupa-viadal csapatversenyét, ezzel olimpiai kvótát szerezve Magyarországnak – ám a Magyar Vívószövetség úgy döntött, nem ez a négyes utazhat Tokióba, hanem Lupkovics helyett a 45 éves Mohamed Aida. Mármost, a kvartett tagjai úgy érezték, hogy a hetedik olimpiájára készülő Mohamed helyett Lupkovics érdemelné meg az olimpiai szereplést.

Az MVSZ elnöksége pénteken ülésezett, és elsöprő szavazataránnyal, 13 igennel, egy tartózkodással és egy ellenszavazattal helyben hagyta az eredeti csapatkijelölést, azaz Mohamed utazik Tokióba, és nem Lupkovics.

Az ismételt döntést Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány így indokolta:  

Nem változik a tokiói olimpiára utazó nőitőr-válogatott összetétele, az előterjesztésemet másodszor is elfogadta az elnökség.

A nyílt levelet nem láttam, nem olvastam, nem vagyok ott a Facebookon, de ha láttam volna, akkor sem érdekelne, mert a sportág ügyeit nem a Facebookon tárgyaljuk meg. Én az előterjesztéssel foglalkoztam, és azzal, hogy a lehető legerősebb csapat utazzon ki az olimpiára. Ez a bizonyos nyílt levél egy egyéni akció volt, nem tartozik rám, továbbá nem akarom bomlasztani a csapat egységét. Az elsöprő szavazatarány azt bizonyítja, hogy meggyőző volt az előterjesztésem. Egyszer s mindenkorra rendet kell teremteni, ha valaki a közösségi platformokon publikál valamit, az számomra nem hivatalos. Szakmailag megalapozott véleményem szerint a legerősebb magyar négyes utazik ki Tokióba, és ehhez a véleményemhez maximálisan ragaszkodom. A legjobb négy közé jutásért Olaszországgal kezdünk. A mai elnökségi ülésnek több napirendi pontja volt, ezek közül ez volt az egyik. Sürgetett az idő, a név szerinti nevezést május 31-ig le kellett adnunk. 

(Borítókép: Mohamed Aida a vívó-világbajnokság női tőr egyéni versenyének selejtezőjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 16-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok