Index Vakbarát Hírportál

Lavina söpörte el a magyar Everest-expedíciót

2021. május 31., hétfő 15:43 | aznap frissítve

Alig egy hete még azon aggódtunk, hogy a Mount Everest május végi lezárása a rossz idő beálltával keresztbetehet a magyar hegymászó csúcshódítási tervének, mivel az utolsó napokban meginduló össznépi ostrom hatalmas dugók kialakulásával fenyegetett. Mostanra viszont egy szörnyűbb fenyegetés vált valóra és hiúsította meg az álmot, hogy Varga Csaba legyen az első magyar, aki teljesítményfokozók és pótlólagos oxigén nélkül juthat fel a világ tetejére. 

A hétvégén ugyanis lavina zúdult a kettes táborra. Az ott-tartózkodókat álmukban érte a hócsuszamlás, így nagy volt a zűrzavar és az ijedség. Bár szerencsére senki nem sérült meg, a lavina használhatatlanná tette az erdélyi alpinista sátrát.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója múlt szerdán indult el a csúcstámadásra, annak reményében, hogy május 30–31-re kedvező időjárási ablak nyílik, és így még a szezon vége és a Khumbu-jégesés útvonalának felszámolása előtt teljesíteni tudja világra törő tervét. Az indulás napján, erős tempóban haladva el is érte a kettes tábort, ahonnan azonban az áldatlan időjárás miatt se 27-én, se 28-án nem tudott továbbindulni. Az elmúlt napok átlaga 30-40 centiméternyi hó és óránként 40–70 kilométeres szélerősség volt, pénteken a magyar mászó már a sátorból is alig tudott kimászni a felgyülemlett hótömegtől. A hétvégi hócsuszamlás pedig végleg elsodorta az esélyeket.

A csapat ökölszabálya szerint a döntést a hegyen egyedül a mászó hozhatja meg, azonban a kockázati tényezőket figyelembe véve mindannyian úgy éreztük, hogy az egyedüli felelősségteljes döntés a visszafordulás

– foglalta össze a Kalifa Alpin Csapat vezetője. Sarhan Omar hozzátette, hogy feltehetően a hármas táborban sem lett volna jobb a helyzet, ráadásul a további lavinák kockázata is jelentős volt, főképp a Lhoce-jégfalon, ami a következő szakasz lenne. Tekintve, hogy hegymászójuk önállóan, serpák segítsége nélkül akarta meghódítani a Mount Everestet, ilyen körülmények között akár felfelé, akár lefelé veszélybe kerülhetett volna olyan magasságban, ahol senki nem tud segíteni rajta.

TISZTÁN EVEREST - lavina a 2es táborban

A nyolcezres expedíciók mindig magukban hordozzák a kockázatot, azonban ilyen szélsőséges körülmények között Csaba hazárdjátékot játszana az életével, ami meggyőződésünk szerint messze túlmutat azon, amit a sport és a hegymászás jelent

– fogalmazott a sportvezető. Ezek mérlegelésével a magyar hegymászó már vissza is tért az alaptáborba, és hamarosan elindulhat Nepál fővárosa, Katmandu felé. Az országban kialakult járványhelyzet és a lezárások miatt azonban egyelőre kérdéses, mikor és milyen módon utazhat haza.

Rovatok