Index Vakbarát Hírportál

Az íreket jobban érdekelte a térdelés, mint a futball

2021. június 9., szerda 07:56 | aznap frissítve

Bizarr sajtóértekezleten értékelték a szövetségi kapitányok a kedd esti Magyarország–Írország előkészületi labdarúgó-mérkőzést, egy héttel a számunkra az Európa-bajnoki nyitányt jelentő, portugálok elleni összecsapás előtt. Stephen Kenny, a vendégek szakvezetője többet beszélt a kezdő sípszó előtt térdeplő játékosait kifütyülő magyar B középről, mint magáról a futballról. Magyar kollégája, Marco Rossi hangsúlyozta, Schäfer András újabb kiváló teljesítményével bejátszotta magát a június 15-i kezdő tizenegybe.

A Magyarország–Portugália Eb-előkészületi mérkőzés, a mieink számára a tulajdonképpeni Európa-bajnoki főpróbát követő, szívet melengető pillanatok – a szurkolók hosszú percekig éltették Marco Rossi válogatottját, és zúgott az „Európa! Európa!” kórus – után több mint bizarr sajtóértekezleten vettünk részt a Szusza Ferenc Stadionban.

Az udvariassági szabályok szellemében először Stephen Kenny, a vendégek szakvezetője, valamint centere, Adam Idah válaszolt a Zoomon bejelentkező ír újságírók kérdéseire. Amelyek közül az első három arra vonatkozott, mit szól a magyar közönség egy részének reakciójára, tudniillik arra, hogy kifütyülték a kezdő sípszó előtt letérdelő ír játékosokat, ugyanakkor megéljenezték az állva maradt magyar labdarúgókat.

(Magyarázatként nem árt tudni, hogy az MLSZ egyértelműen közölte a közösségi hálón közzétett üzenetében, hogy „Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban, amit az MLSZ nemcsak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.”)

„Nyilvánvalóan kiábrándító és érthetetlen volt a közönség reakciója – fogalmazott Kenny. – A játékosaink egy jó ügyért, a rasszizmus ellen térdepeltek le, és ezt füttyszó és pfujolás fogadta. Mindez káros Magyarország megítélése szempontjából, és nem vet jó fényt az országra, a szurkolókra úgy, hogy az Európa-bajnokságot részben itt rendezik. Azt hiszem, a mi részünkről helyes döntés volt a letérdelés. A meccs előtt megbeszéltem Barry Gleesonnal, a szövetségünk nemzetközi referensével, mondtam neki, hogy le akarunk térdelni, és ezzel fontos üzenetet akarunk küldeni. És ezzel a játékosok is egyetértettek.”

Idah, a Norwich színes bőrű csatára osztotta menedzsere véleményét:

„Természetesen kiábrándító volt hallani, ahogy a közönség kifütyülte a térdeplő ír játékosokat. Mi ezt egy jó ügy érdekében tesszük, véget akarunk vetni a rasszizmusnak. Ki akarjuk rúgni a rasszizmust a társadalomból, és őszintén szólva roppant kiábrándító volt a közönség reakciója. Nem ezt reméltük.”

Miközben itt tartott Idah, megszólalt a sajtószobában egy sziréna, és hosszú percekig fülsiketítő hangon vijjogott, az ember akár azt is hihette, ezzel valaki bele akarja fojtani a szót az írekbe, de aztán kiderült, hogy állítólag a tűzjelző szólalt meg.

Magáról a játékról alig ejtett szót az írek szakvezetője, aki főleg kapusai és a bemutatkozó Chiedozie Ogbene, a válogatott első afrikai születésű labdarúgójának teljesítményét dicsérte. Majd ezek után az írek kivonultak a teremből, anélkül, hogy lehetőséget adtak volna a magyar újságíróknak felvetések megfogalmazására. Pedig az Indexnek is lett volna kérdése…

Ír kollégájával szemben Marco Rossi a futballról beszélt.

Játékban előreléptünk a Ciprus elleni mérkőzéshez képest, még ha ezt az eredmény nem is tükrözte – kezdte a kapitány. – Immár tizenegy meccsen tart a veretlenségi sorozatunk, és ez fontos dolog. Az Európa-bajnokságon másmilyen mérkőzésekre kell számítanunk Portugália, Franciaország és Németország ellen, ott más lesz a taktikánk. Azt fogjuk játszani, amit pénteken Ciprus és ma Írország játszott ellenünk, azaz kontrázni fogunk, de nincs bennem aggodalom. Egyszerűen arról van szó, hogy más kvalitású, más minőségű ellenfelek várnak ránk. A kapu előtt most hiányzott nálunk a minőség, konkrétan Sallai Roland, de a hozzáállást illetően semmiféle szemrehányás nem érheti a játékosaimat. Bízom benne, hogy jó teljesítménnyel rukkolunk ki a portugálok, a franciák és a németek ellen. 

Rossit Kecskés teljesítményéről is kérdezték.

Ákos remekül játszott, mindössze egyetlen hiba csúszott be nála, keresztbe passzolt a védőharmadunkban egy labdát, amit az ellenfél elcsípett, és majdnem gólt kaptunk belőle – értékelte védője játékát Rossi. – De ettől eltekintve nagyszerűen játszott. Büszke vagyok arra, hogy az Eb-résztvevők közül az olaszoké után a miénk a leghosszabb veretlenségi sorozat. Engem ez óriási büszkeséggel tölt el, és nekem egyébként is a büszkeség a legfontosabb a futballban, nem pedig a pénz. Ha Portugália ellen is szerzünk legalább egy pontot, akkor a tizenkettes veretlenségi szériánkkal még inkább bevonulunk a magyar futballtörténelembe.

Egy kollégánk az írek letérdelését kísérő nézőtéri füttyszóról is kérdezte Rossit.

Amennyire képben vagyok, ez a gesztus – mármint a térdelés – a tisztelet jele, és mi is mindig tiszteljük az ellenfelet, és az Eb-n is tisztelni fogjuk. Nem érzem úgy, hogy olyan helyzetben lennék, hogy megítéljem a szurkolóink cselekedeteit. Csak kérni tudom őket arra, hogy az Európa-bajnokságon is mindvégig támogassák a válogatottat.

Rossi a továbbiakban még említést tett Gazdag Dániel sérült térdéről, arról, hogy kiemelkedő a csapat fizikai állapota, majd megjegyezte, hogy Franciaországot tartja a legkeményebb ellenfélnek a csoportban. 

A Portugália elleni jövő keddi nyitányukról annyit, hogy nem egyszemélyes csapat ellen lépünk pályára, nem elég Ronaldóra figyelni, a portugál válogatottat tizenegy világklasszis alkotja, sőt még a cserepadon is fantasztikus futballisták ülnek. Egy biztos: nem szabad ki nem kényszerített hibát vétenünk! – intett Rossi.

Befejezésül az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy már alakul a fejében a Portugália elleni kezdő tizenegy, amelybe a Ciprus és Írország ellen mutatott remek játékával Schäfer András bejátszotta magát, de az eddigi perememberek közül Varga Kevin is bebizonyította, hogy lehet számítani rá. 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Szusza Ferenc Stadion, 12 000 néző, v.: Stefanski (lengyel)
Magyarország–Írország 0–0

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F CSOPORT
1. FORDULÓ (június 15.)
18.00: Magyarország–Portugália (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Franciaország–Németország (München, Allianz Aréna)

2. FORDULÓ (június 19.)
15.00: Magyarország–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
18.00: Portugália–Németország (München, Allianz Aréna)

3. FORDULÓ (június 23.)
21.00: Portugália–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Németország–Magyarország (München, Allianz Aréna)

(Borítókép:  Laszlo Szirtesi / Getty Images Hungary)

Rovatok