Index Vakbarát Hírportál

Magyar bronz született az asztalitenisz Eb-n

2021. június 26., szombat 18:11

Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros kikapott a szombati elődöntőben, így bronzérmet szerzett férfi párosban a varsói egyéni asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A harmadik helyen kiemelt magyar kettős az MTI beszámolója szerint délelőtt legyőzte az ötödikként rangsorolt, kétszeres Eb-győztes Gárdos Róbert, Daniel Habesohn osztrák duót, délután pedig a meglepetésre négy közé jutott orosz Lev Kacman, Makszim Grebnyev kettős (18.) várt rá.

A ranglistahelyezések alapján a magyar páros volt az esélyesebb.

Az első két szett szoros küzdelmet hozott, az első végén aztán a magyarok, míg a másodikban – miután 9–10-nél Szudi a hálóba csapott egy ziccert – az oroszok örülhettek. A harmadikban a rivális 5–3-as vezetése után Szudiék sorozatban hat pontot nyertek, és a szett hajrájában sem hibáztak, így már csak egy lépés választotta el őket a döntőtől.

A lendületük a negyedik játszma elején is kitartott, 5–0-ra elhúztak, majd miután az oroszok 5–3-ra szépítettek, Muskó Péter szövetségi kapitány időt kért. Ez sem használt azonban, az ellenfél fordított, a szetteket tekintve pedig ismét kiegyenlített.

A döntő játszma is orosz pontokkal kezdődött, s bár Ecseki okos közbeütéseivel a magyaroknak sikerült tartaniuk velük a lépést, végig Kacman és Grebnyev volt előnyben. 10–7-nél aztán három meccslabdához jutott az ellenfél, s már az elsőt értékesítve örülhetett.

Magyar férfi játékos legutóbb 2007-ben szerzett érmet Eb-n, akkor Pázsy Ferenc Póta Georginával vegyes párosban lett harmadik.

Most egyelőre még nagyon szomorúak vagyunk, mert nagyon közel volt a döntő

– mondta az MTI-nek Muskó Péter, a férfiak szövetségi kapitánya.

A negyedik szettben, 5–3-nál azt mondtam a fiúknak, hogy ugyanazt csinálják, mint addig, de sajnos a folytatásban már nem működött, ami korábban igen. Sok apróságon múlt ez a vereség. Persze ha előzetesen valaki azt mondja, hogy bronzérmet szerez ez a kettős, biztosan aláírjuk. Holnap már valószínűleg örülni is tudunk majd neki.

Az Eb vasárnapig tart, a férfi egyes és páros, valamint női egyes és páros döntőkre a zárónapon kerül sor, magyar érdekeltség nélkül, ugyanis a Póta Georgina, Britt Eerland magyar-holland páros játék nélkül kikapott a Nina Mittelham, Sabine Winter német duótól, ugyanis Eerland megsérült.

Egyéni asztalitenisz Európa-bajnokság (Varsó)
Férfi páros, elődöntő:
Lev Kacman, Makszim Grebnyev (orosz)–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3–2 (-9, 9, -7, 7, 7)
Jakub Dyjas, Cédric Nuytinck (lengyel, belga)–Tiago Apolonia, Joao Monteiro (portugál) 3–0 (8, 6, 5)

A vesztesek bronzérmesek.

(Borítókép: Ecseki Nándor (b) és Szudi Ádám (j) a portugál Tiago Apolonia és Joao Monteiro ellen a legjobb nyolc közé jutásért játszott mérkőzésen a budapesti asztalitenisz-világbajnokság férfi páros versenyében a Hungexpón 2019. április 24-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rovatok