Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a videobíró az NB I-be

2021. június 26., szombat 18:41

Igaz, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) már az előző idényben szerette volna bevezetni a videobíró-rendszert (VAR), de a koronavírus-járvány miatt csúszott a magyar játékvezetők képzése, amely vasárnap ért véget. Ezzel viszont az MLSZ a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) minden előírásának megfelelt, így az is eldőlt, hogy az NB I 2021–2022-es idényében már alkalmazzák a VAR-t – közölte az MTI.

Zelei János, a videobíró projekt vezetője elárulta, hogy az élvonalban szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá kellett tenni a VAR fogadására, ki kellett választani a FIFA által akkreditált cégek közül azt, amely biztosítja a rendszer technikai hátterét, a játékvezetőknek továbbképzésen kellett részt venniük, valamint módosítani kellett az MLSZ vonatkozó szabályzatait.

A VAR-t már a bajnokság kezdetén, július végén alkalmazzák, és összesen hárman – videobíró, videobíró-asszisztens és visszajátszás-kezelő operátor – figyelik folyamatosan a pályán történteket. Videobírónak összesen 16, videobíró-asszisztensnek 15 főt képeztek ki, az új rendszer bevezetésével pedig megszűnik az alapvonali játékvezetők alkalmazása az NB I-ben.

Rovatok