Index Vakbarát Hírportál

Ahol a világbajnok csak a 2-es futamra jó...

2021. július 5., hétfő 13:49 | aznap frissítve

Minden idők legerősebb mezőnye gyűlt össze a 11. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra, amely már hétfőn elkezdődött a férfi és a női kalapácsvetéssel, de a java csak kedden következik hamisítatlan sztárparádéval 18 versenyszámban. A színvonalra mi sem jellemzőbb, mint hogy a 200 méter 2017-es világbajnokának, az azeri Ramil Guliyevnek csak a gyengébbik, a 2-es futamban jutott hely...

Rendhagyó, de szívet melengetően aranyos módon formabontó sajtóértekezletet tartottak hétfőn Székesfehérváron a 11. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői. Miután Mészáros Attila alpolgármester, Spiriev Attila sportigazgató, Deutsch Péter, a szervező bizottság elnöke és Gyulai Márton versenyigazgató -- a névadó kisebbik fia – megfutotta a kötelező köröket, a helyi Alba Regia és a bonyhádi sportkör fiatal atlétái tették fel a kérdéseket az újságírók helyett a beszélgetésre felsorakozó világnagyságoknak: a két bahamai 400-as zseninek, Shaunae Miller-Uibónak és Steven Gardinernek, a 100 m gát amerikai világbajnokának, Grant Hollowaynek, a mindössze 17 éves kölyökzseninek, a 200-on U20-as világcsúcstartó amerikai Erriyon Knightonnak, napjaink legeredményesebb atlétájának, a kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok sprinternek, a jamaikai Shelly-Ann Fraser-Pryce-nak, a már 39n éves olimpiai bajnok sprinternek, az amerikai Justin Gatlinnek és Wayde van Niekerknek, a 400 méter olimpiai bajnok világcsúcstartójának Dél-Afrikából. 

A délelőtt fénypontja az lett, amikor az egyik kissrác arra próbálta rábeszélni Fracer-Pryce-ékat, hogy mondják ki a versenynek otthont adó dunántúli koronázóváros nevét. Hosszas szabódás után a világ leggyorsabb anyukája, akinek van egy hároméves kisfia, Zyon, és aki a minap futotta minden idők második leggyorsabb 100 méterét 10,63 másodperccel, ki is mondta Szé-kes-fe-hér-vár nevét. Egész tűrhetően.

Amúgy megtudtuk, hogy Gatlinék közül a legtöbben amerikaifocival kezdték pályafutásukat, Fraser-Pryce pályafutásának két legnagyobb élménye 22 évesen a pekingi olimpia megnyerése, majd már 33 évesen, kisfia megszületése után a diadal a 2019-es dohai világbajnokságon volt. Gardinerről kiderült, hogy hihetetlen módon röplabdázóként kezdte pályafutását, a 17 éves Knighton pedig mindössze két és fél éve atlétizál!

Az esemény a World Athletics Continental Tour Gold sorozatának részeként a világ atlétikai versenyeinek elitjébe tartozik, oda küzdötte magát az elmúlt évtizedben.  Az idei nagyágyúk közül többen még nem érkeztek meg Fehérvárra, például a 200 méter kétszeres világbajnoka, a holland Dafne Schippers sem, de a rendezők biztosak benne, hogy mindenképpen ez lesz az eddigi tizenegy közül a legerősebb mezőnyű Gyulai Memorial. Ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy a 200 méteres síkfutás 2017-es világbajnokának, az azeri Guliyevnek csak a 2-es futamban jutott hely...

A külföldi világsztárok mellett természetesen elindul a 19 tagú magyar olimpiai keret is, úgyhogy lesz kiért szorítani a nézőknek már hétfő délután, de még inkább kedden a Bregyó köz atlétikai stadionjában. 

(Borítókép: Shaunae Miller-Uibo és Grant Holloway a Gyulai Memorial sajtótájékoztatóján. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok