Index Vakbarát Hírportál

És akkor jött Jannisz a kegyelemdöféssel!

2021. július 18., vasárnap 07:31

Kevesen gondoltuk volna mindezt 0–2-nél... Az NBA-döntő ötödik mérkőzését szombat hajnalban a Milwaukee Bucks nyerte meg 123–119-re a Phoenix Suns ellen, és ezzel 0–2-ről 3–2-re fordította meg a négy győzelemig tartó finálé állását. A libikókaszerű találkozó izgalmai 17 másodperccel a befejezés előtt csúcsosodtak ki. A hatodik meccset kedd éjjel játsszák Milwaukee-ban, ahol a Bucks megszerezheti fennállása második bajnoki címét, fél évszázaddal az első után.

Bő fél perc volt hátra az NBA döntőjének ötödik mérkőzéséből, 120–119-re vezetett a Bucks, ő is támadott, de Jrue Holiday dobása túl hosszúra sikerült, a labda kipattant a gyűrű tövéről, pontosan Devin Booker kezébe. És a Suns legjobbja megindult, hogy eldöntse a mérkőzés, és talán a Larry O'Brien Championship Trophy sorsát. Már 40 pontnál tartott, élete meccsét játszotta. Csakhogy addig szerencsétlenkedett a Bucks büntetővonala környékén, hogy lecsapdázták, Holiday pedig nemes egyszerűséggel kitépte a labdát a kezéből. 

Majd pár lépés után feldobta a labdát az ellenfél palánkja felé, Jannisz Antetokounmpo érkezett a semmiből, és egyetlen mozdulattal bezsákolta a Spaldingot az alley-oop akció végén.

122–119, Khris Middleton a végén még értékesített egy büntetőt, 123–119-re győzött a Bucks, és egyetlen győzelemre áll attól, hogy 1971 után újra, másodszor is bajnok legyen a földkerekség legszínvonalasabb kosárlabda ligájában. Akkor, ötven éve a sportág történetének két gigásza, Kareem Abdul-Jabbar és Oscar Robertson vezette diadalra a „sörösöket”. (Milwaukee-ban van a Miller sörfőzde.)

A Phoenixben játszott meccs nem úgy indult, hogy ebből Bucks-győzelem lesz. Az első negyedben 37–21-re 16 ponttal elhúzott a Booker vezérelte Suns, de a második menetben visszavágott a Milwaukee, és félidőben már 6461-re a vendégek vezettek. A harmadik negyed is a Bucksé volt, de a negyedikben makacsul araszolt felfelé a Suns, és 56 másodperccel a lefújás előtt Chris Paul duplájával 120119-re felzárkózott.

És ekkor jött a drámai végkifejlet Antetokounmpo alley-oop zsákolásával. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32, Middleton 29, Holiday 27, a Suns legjobbja Booker volt 40 ponttal, Paul 21, DeAndre Ayton 20 pontot szerzett. 

Rovatok