Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar csapat indult a Himalájába csúcstámadásra

2021. július 20., kedd 08:29

Miután az előző magyar Everest-expedíciót lavina söpörte el, egy pakisztáni hatezres csúcs, a Laila Peak első magyar megmászására indult egy háromfős csapat. 

Az Alpok 82 négyezres csúcsának mindegyikét teljesítő egykori idegenlégiós Lengyel Ferenc két másik magyarral, Weiler Virággal és Győrffy Ákossal vasárnap érkezett meg a Laila Peak alaptáborába, amelyet négyezer méteres magasságban építettek ki, hétfőn pedig létrehozták előretolt alaptáborukat is 4600 méteren, ahol eltöltenek majd egy-két akklimatizációs éjszakát, amit rövid regenerálódás után a csúcstámadás követ. A csapat keményvonalas expedíciót tervez, egy magaslati tábor kiépítésével mintegy 5000 méteren, innen indulnak majd a 6096 méteres hegytető meghódítására.

Ne tévesszen meg senkit a hatezres magasság, ettől még ez nem egy sétagalopp. A Himalája többi részénél itt sokkal durvábbak a körülmények, amit az is jelez, hogy a három magyaron kívül egész évben csupán egy amerikai mászópáros mer megpróbálkozni a hegy meghódításával.  Összehasonlításképpen egy-egy népszerű nyolcezres hegyen jellemzően több száz mászó tartózkodik egy időben, Varga Csaba legutóbbi expedíciója idején pedig valóságos dugó alakult ki az Everesten, amelyet akkor mintegy ezren ostromoltak egyszerre.

Szűz a hegy, mindent magunknak kell megoldanunk, ez a legnagyobb nehézség, de ez a szépsége is ennek az expedíciónak. Technikai oldalról nézve egy átlagosan 45–55 fokos, hóval és a csúcs alatt kemény jéggel borított falon keresztül vezet az útvonalunk a csúcsig. Fontos, hogy a csúcstámadást úgy időzítsük, hogy reggel 6 óráig felérjünk, ugyanis a biztonságunk érdekében a nappali felmelegedés előtt már az alaptáborban kell lennünk

– foglalta össze a Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin csapat hegymászója a rájuk váró feladatokat. Az expedíció során semmilyen külső segítséget nem vesznek igénybe, az alaptábori ellátást leszámítva mindent önállóan oldanak meg: itt nincsenek előre telepített kötelek, nincs „nyom”, mindent maguknak kell kiépíteniük.

hazai csapattal csak műholdas telefonon tudják tartani a kapcsolatot, hiszen a népszerű  nyolcezres hegyekkel ellentétben a Laila Peak alaptáborában internetkapcsolatuk sincs. Sok expedíció egyébként ki sem jut Pakisztánba, ők is csak az utolsó pillanatban kapták meg az engedélyt. Elsőre tehát szerencséjük volt, bízzunk benne, hogy nem is pártol el tőlük, és együtt örülhetünk majd egy új magyar sikernek. 

Rovatok