Index Vakbarát Hírportál

Egyedi album tiszteleg az olimpikonok előtt

2021. július 29., csütörtök 21:49

A most megjelent Így nyertek ők című album egyszerre szól a jelenről, azaz olyan sportolókról, akiknek a mostani olimpián szurkolhatunk, és a múltról, mivel korunk sporthőseit egykori, legendás olimpikonjainkkal állítja párba.

Csabai Márk könyvét a világklasszis sportolóinkról szóló rövid és érdekes fejezetek teszik színessé, amelyeket korabeli újságcikkek és fotók tarkítanak. 

Az volt a célom, hogy ne egy száraz, tényekkel teli, szakmai kötetet hozzak létre, hanem egy szórakoztató művet, teletűzdelve a sportolóinkról szóló érdekességekkel, képekkel, éremtáblázatokkal és archív cikkekkel. Mielőtt a megírásának nekifogtam, számos lexikont és kötetet beszereztem, és állíthatom, hogy először született olyan írás, amely nem egy tematikus vagy lexikonszerű sportolói lista alapján készült 

– fejtette ki az Indexnek a szerző.  A kötet ugyanis a legendás sportolókat hasonlítja össze korunk sporthőseivel, akik a nyomukban járnak és egyszer jó eséllyel szintén legendákká válhatnak. A könyvből a sportolói életutakon túl olyan érdekességekre is fény derül, hogy Egerszegi Krisztina úszókarrierje szinte véletlenül kezdődött, vagy Milák Kristóf, aki a 200 pillangó korszakos világcsúcstartója, valójában milyen úszásnemben versenyzett először.

Hogy ezeket összeszedjem, abban nagy segítségemre volt L. Pap István, aki már három évtizedet eltöltött a sportújságírói pályán. Számos olyan érdekesség köszönhető neki, amit máshol nem találtam volna meg

– tette hozzá Csabai Márk.

A könyv egyébként egy sorozat második része, az Így öltek ők címet viselő első kötet magyar sorozatgyilkosokról szólt, de már tervben van a következő is, amelyről annyit árult el a szerző, hogy olyan magyar politikusokat állítanak párba, akik nagy hatással voltak történelmünkre.

Rovatok