Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Gábor: Beérett az elmúlt öt év munkája

2021. augusztus 10., kedd 10:03

A magyar kajak-kenu-válogatott három arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet szerzett a tokiói olimpián. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu-szövetség elnöke minden szempontból elégedett.

Három arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet szereztünk, csakúgy mint Londonban. Viszont most volt több értékes pontszerző helyünk is, hogy mást ne mondjak, negyedik lett egyesben Csizmadia Kolos, férfi 1000 párosban a Nádas Bence, Kopasz Bálint-duó, női kajak 500 párosban Csipes Tamara és Medveczky Erika, K-1 500 méteren Kozák Danuta, kenuban pedig ötödik lett a Balla Virág, Takács Kincső-egység, de tudtunk örülni Lucz Dóra hatodik helyének is K-1 200 méteren. Messze a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottuk a többi országhoz képest, csak érzékeltetve; mi 50 pontot szereztünk, míg a második helyezett Új-Zéland 26-ot, a nagy rivális Németország mindössze 25-öt.

– fogalmazott elégedetten Schmidt Gábor a szövetség honlapjának adott interjújában.

Tokióban férfi kajakozóink vitték a prímet, Kopasz Bálint 1000 méteren, Tótka Sándor 200 méteren nyert, míg Varga Ádám ezüstérmes lett a királyszámban. Az öt évvel ezelőtti játékokhoz képest, ez mindenképp figyelemre méltó teljesítmény.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a férfi kajak szakág romokban hevert. Akkor összesen egy negyedik helyünk lett, és a sportághoz méltatlan ügyek árnyékolták be az egyébként is gyenge teljesítményünket. Az olimpia után elhatároztunk, hogy igenis, a mi célunk csak az lehet, hogy mind a négy szakágban eredményesek legyünk. Elmondhatjuk, hogy mostanra beérett az elmúlt öt évben végzett munkája, és most van egy nagyon erős, elhivatott, és kellően alázatos generációnk.

– mondta a sportvezető.

A magyar sportolók összesen 20 érmet szereztek az ötkarikás játékok, eddig ebben az évezredben ez a legtöbb. Ebből a kajak-kenu-válogatott hat éremmel vette ki a részét. 

Örülök annak, hogy a teljes olimpiai csapat jó szerepléséhez hozzá tudtunk tenni a magunkét. A legfontosabb, hogy a »riválisaink» is nagyon jól termeltek. Mellettünk kiválóan szerepelt a másik két sikersportág, vagyis a vívás és az úszás is, és a magyar sport jelenlegi erejét mutatja, hogy rengeteg sportágban szereztünk érmet, ott vannak a birkózók, a vitorlázás, a vízilabda, a karate, az öttusa, a judo, szóval nagyon színes lett a paletta. Ha arra gondolok, hogy egy ilyen mezőnyben lettünk ezúttal a legjobbak, akkor azért nagyon büszke vagyok a sportágunkra

– vélekedett Schmidt Gábor.

Rovatok