Index Vakbarát Hírportál

A Christian Eriksent megmentő orvosi csapat és a dán csapatkapitány kapja az UEFA különdíját

2021. augusztus 24., kedd 21:47

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi közlése szerint idén a Christian Eriksen életét megmentő orvosi csapat, illetve a dán válogatott csapatkapitánya, Simon Kjaer kapja az elnöki különdíjat. Ők az Eb igazi hősei – jelentette ki az UEFA elnöke.

Ezt a díjat hagyományosan azok kapják, akik a sportág fejlődését és sikerét népszerűsítették.

Idén az elnöki díj túlmutat a futballon. Fontos és örök emlékeztetőül szolgál arra, hogy mennyire értékes az élet

– hangsúlyozta Aleksander Ceferin.

Eriksen június 12-én a kontinensviadal csoportkörében a Finnország elleni mérkőzés első félidejében összeesett a pályán. Kjaer elsők között érkezett hozzá, és azonnal a megfelelő pozícióba helyezte, majd az orvosi segítség érkezésekor a csapattársakkal körbeállták a szerencsétlenül járt sportolót, hogy a kamerák és a fotósok kereszttűzétől elállják az utat.

Az Internazionale focistájának szívét defibrillátorral indították újra a helyszínen, majd 30 másodperccel később kinyitotta a szemét, az újraélesztés sikeres volt. A 29 éves futballistát az életmentő beavatkozás után kórházba vitték, ahol stabilizálták az állapotát. Hat napot töltött bent, szívritmusszabályozót kapott, majd hazatért. Azóta számos újabb orvosi vizsgálaton esett át, hogy kiderítsék szívmegállásának okát.

Pályafutása folytatása egyelőre kétséges, mivel Olaszországban eltilthatják a játéktól, de Angliában vagy Hollandiában folytathatja karrierjét, mivel az ottani szabályok ezt lehetővé teszik.

Rovatok