Index Vakbarát Hírportál

Két magyar megostromolja a Föld hetedik legmagasabb csúcsát

2021. augusztus 24., kedd 17:56

Ismét egy több mint 8000 méter magas csúcs megmászása készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd – közölték a Facebook-oldalukon a hegymászók.

Úti céljuk, a Himalájában emelkedő 8167 méteres Dhaulagiri a föld hetedik legmagasabb hegycsúcsa, amelyet mindmáig csupán egyetlen honfitársunk ért el tizenöt évvel ezelőtt. Erőss Zsolt 2006-os sikere óta több magyar expedíció is megpróbált feljutni a „viharok hegyeként” is emlegetett csúcsra, de nem jártak sikerrel.

A Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 mászópárosa szeptember 1-jén repül Budapestről Katmanduba, és várhatóan két hónapot tölt majd a Himalájában. A csúcsmászás az akklimatizációs időszakot követően, október elején várható, amikor is tiszta eszközökkel, vagyis mesterséges oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül próbálnak feljutni a csúcsra.
    
Klein Dávid 2016-ban első magyar állampolgárként jutott fel a legveszélyesebbnek tartott nyolcezres hegyóriás, az Annapurna csúcsára. Suhajda Szilárd 2019-ben szintén első magyarként léphetett a világ második legmagasabb pontjára, a 8611 méteres K2 csúcsára.

Tavaly az Index is beszámolt róla, hogy a világ tetejét szeretnék közösen bevenni, ám a páros több évre felépített programját, amely a Mount Everest palack nélküli megmászását célozta meg, a koronavírus-járvány felborította. 

Rovatok