Index Vakbarát Hírportál

Állítólagos áldozata nevével „köszöntötték” Ronaldót az Old Traffordon

2021. szeptember 12., vasárnap 15:51

Hiába tért vissza hősként az Old Traffordra tucatnyi év után Cristiano Ronaldo, a feministák nem felejtenek. A Level Up nevű harci csoportjuk szombaton bérelt repülőgéppel elhúzatott egy molinót az Old Trafford felett – ahol éppen a Manchester United–Newcastle United Premier League-mérkőzés zajlott – a következő szöveggel: „Believe Kathryn Mayorga”, azaz Higgyetek Kathryn Mayorgának. Ő az a nő, akit a portugál sztár állítólag megerőszakolt még 2009-ben Las Vegasban.

Látszólag tökéletesre sikeredett Cristiano Ronaldo visszatérése szombaton az Old Traffordra. Dübörgő tapsvihar fogadta a nagy kedvencet, 4–1-re győzött a Manchester United, két év után még a tulajdonos Avram Glazer is kilátogatott a stadionba, a portugál rúgott két gólt, a 72 732 néző remekül szórakozott – ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Az a fejezet azonban egyetlen nagykönyvben sincs benne, hogy a meccs közben, öt perc elteltével, egyszer csak megjelenik a stadion légterében egy kisrepülő, és elhúz egy hosszúkás zászlót, amelyre az van felírva:

Believe Kathryn Mayorga

Egy közepes összegben lefogadnánk, hogy a több mint hetvenezer néző többségének fogalma sem volt arról, miért kéne hinni a nevezett hölgynek, meg egyáltalán ki is ő. Azonban sokan voltak a publikumban – legelsősorban maga az ünnepelt, Cristiano Ronaldo –, akik pontosan tudták, kinek a nevét húzza el a repülő. Merthogy a Level Up nevű feminista harci csoport ezzel a performansszal akarta emlékeztetni a sztárt és a szurkolókat, hogy bizony tizenkét évvel ezelőtt nemcsak az történt, hogy Ronaldo elszerződött a Unitedtől a Real Madridhoz, hanem egy Las Vegas-i hotelszobában a gyanú szerint meg is erőszakolta Kathryn Mayorgát.

Ronaldo mindvégig azt állította, hogy szó sem volt erőszakról, a hölgy is „benne volt” az aktusban, ennek ellenére a sztár mégis fizetett Mayorgának 375 000 dollárt a hallgatásért cserébe. 

Mindegy is, a Las Vegas-i rendőrség nem tartotta „észszerű kétséget kizáróan” megalapozottnak a vádakat, és nem foglalkozott az üggyel, viszont Mayorga ügyvédje 2018-ban összesen 56 millió fontot követelt Ronaldótól az – állítólag – általa okozott sérelmekért. A polgári per még mindig folyamatban van, de nem valószínű, hogy a nő még több pénzt tudna kisajtolni a futballsztárból. 

Janey Starling, a Level Up társigazgatója mindenesetre megnyilvánult:

A Manchester United hősként fogadta Cristianót, a szőnyeg alá söpörve az erőszaktevés vádját. Csakhogy a hallgatás kultúrájának most vége van.

Úgy néz ki, váratlanul hajszál került a levesbe...

(Borítókép: „Believe Kathryn Mayorga” feliratú molinót húz egy repülőgép az Old Trafford felett 2021. szeptember 11-én. Fotó: Martin Rickett / PA Images / Getty Images)

Rovatok