Index Vakbarát Hírportál

Merkely Béla szerint a japánok elszámolták magukat, a tokiói rendszer túl szigorú volt

2021. szeptember 12., vasárnap 12:37 | két éve frissítve

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla szerint jól vizsgáztak a nyári nagy sportesemények a koronavírus szempontjából. Úgy véli, hogy a májusi budapesti úszó Európa-bajnokság és az augusztusi tokiói olimpiai játékok jól meg voltak szervezve, és nem befolyásolták az országok átfertőzöttségét. Minderről az SzPressnek beszélt.

A tokiói olimpia házigazdái 624 ezer tesztet végeztek el, és ezek közül 430 mutatott pozitív eredményt. A kiszűrtek között 286 volt japán, 144 pedig külföldi, előbbiek nagy többsége a szervezőbizottság szerződéses partnereinek alkalmazottjai, takarítók, beszállítók és sofőrök közül került ki, akiket a Covid-protokollnak megfelelően azonnal elkülönítettek. Az említett 624 ezer tesznek csupán a 0,02 százaléka mutatott pozitív eredményt

–  nyilatkozta.

Mindez szerinte kísértetiesen hasonlít a Budapesten elvégzett PCR-tesztek adataira. A professzor Japánban is dolgozott az olimpia idején a FINA orvosi bizottságának tagjaként, ezekről a tapasztatairól is mesélt a portálnak.

Mint minden résztvevőnek, Tokióba érkezésem előtt számomra is három negatív PCR-teszt jelentette a „belépőt”, amelyek közül egy az utazást megelőző 72, illetve 48 órával korábban készült, a harmadik pedig a leszállást követően a repülőtéren. Az olimpiai falun kívül laktam, egy olyan hivatalos hotelben, amely a „vöröskarantén” minősítést kapta. Mindig tudták, hogy hol vagyok, ha pedig valahová készültem, azt jó előre be kellett jelentenem. (...) Az elismerésemet fenntartom, annak ellenére, hogy tapasztalataim szerint egyes területeken a kockázati tényezők felmérésénél a japánok elszámolták magukat, a rendszer pedig amellett, hogy biztonságos, túl drága és néha indokolatlanul szigorú volt.

Rovatok