Index Vakbarát Hírportál

Haaland zsebre vágja Messit, Ronaldót, Lewandowskit a BL-ben

2021. szeptember 28., kedd 18:46

Ilyen kevés meccsen soha senki nem szerzett még megközelítőleg sem annyi gólt, amennyit a 21 éves norvég óriás a Bajnokok Ligájában. Erling Braut Haaland 17 BL-mérkőzésen 21 gólnál tart, és már most célba vette Cristiano Ronaldo 135 gólos BL-rekordját.

Két év és tizenegy nap telt el azóta, hogy Erling Braut Haaland bemutatkozott a Bajnokok Ligájában a Red Bull Salzburg–Genk-mérkőzésen. Az osztrákok 6–2-re győztek, és a 19 éves norvég csodagyerek mesterhármast vágott a belga bajnoknak. A pontosság kedvéért: az első 45 percben...

Kedd este a Sporting ellen élete tizennyolcadik BL-meccsét játssza – ha felépül sérüléséből –, és eddig 21 gólnál tart a legrangosabb európai kupasorozatban. Ebből hat meccs alatt nyolcat szerzett a Salzburg színeiben, majd 11 mérkőzésen 13-at a Borussia Dortmund játékosaként. Ezzel a 13-mal az elmúlt BL-idény gólkirálya is volt.

Hogy el tudjuk helyezni egy összefüggésrendszerben Haaland 17 meccsen szerzett 21 gólját, nézzük meg, van-e még valaki a futballtörténelemben, aki élete első 17 BL-mérkőzésén legalább 21-szer rezegtette meg az ellenfelek hálóját.

Nemhogy nincs, hanem még meg sem közelítette senki ezt a teljesítményt.

Cristiano Ronaldo, a BL-gólkirály? Ugyan kérem, ő egyetlen gólt sem szerzett az első tizenhét BL-találkozóján!

Lionel Messi? Ő mindössze hat gólnál tartott 17 BL-összecsapás után.

Robert Lewandowski? Na, ő aránylag megközelített a norvégot, 11/17 volt a mérlege.

Karim Benzema? 12 gólt szerzett az első 17 Bajnokok Ligája-meccsén! De nála közelebb senki sem jutott Haalandhoz.

Raúl? Nem rossz az a 8/17, de hol van Haaland 21/17-éhez képest?

A többiek? Ruud van Nistelrooy 12/17, Thierry Henry 8/17, Thomas Müller 5/17, Zlatan Ibrahimovic 6/17, Andrij Sevcsenko 10/17, Filippo Inzaghi 10/17.

És Kylian Mbappé, a csak egy évvel idősebb francia fenomén, akivel a szakértők szerint úgy fogják elosztani egymás között a következő évtized Aranylabdáit, mint a közelmúltban Messi és Ronaldo?

Nos, a PSG sztárja az első 17 BL-meccsén tíz gólt ügyeskedett össze. Semmiség Haaland 21 góljához képest.

Haaland a norvég válogatottban még „csak” 12 gólnál jár 15 mérkőzésen, amivel elégedetlen. Legutóbb azt nyilatkozta:

Nem rúgok elég gólt a válogatottban...

Minden relatív. 

A bajnokságban is jól termel. Salzburgban 27 mérkőzésen 29-szer talált a hálóba, a Dortmundban 67 meccsen 68-szor. meghaladja a meccsenkénti egygólos átlagot. 

Haaland legutóbbi BL-gólja a Besiktas elleni 2–1-es győzelem közben:

(Borítókép: Erling Braut Haaland 2020. szeptember 19-én. Fotó: Lars Baron / Bundesliga / Bundesliga Collection / Getty Images)

Rovatok