Index Vakbarát Hírportál

Cseh László: Turi György úgy bánt velünk, ahogyan nem lett volna szabad

2021. október 2., szombat 10:40

Az első perctől kezdve imádta a vizet a nyáron visszavonuló Cseh László. A négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó elmondása szerint nem azzal a céllal járt le az uszodába, hogy megtanuljon úszni, hanem azért, mert tényleg sportolni akart. 

A Nemzeti Sportnak adott interjújában arról is beszélt, hogy ugyan már az elejétől kezdve mondták neki, hogy van tehetsége a sportághoz, mégis úgy látja: 

nem volt kiugróan tehetséges akkoriban. 

Cseh László elmondta, hogy a visszavonulása ellenére az úszás szeretete a mai napig megvan benne, és bár volt, hogy nem jó érzésekkel ment edzésre, a versengő éne mindig a felszínre tört, így mindig erősebb volt az, hogy imád úszni. 

A 36 éves exsportoló a Turi György edzővel ápolt viszonyáról is beszélt a lapnak. Cseh László kifejtette: rengeteget veszekedtek közös együttműködésük ideje alatt, főképp az edzéseken, de az utolsó nagy vitájuk egy versenyen történt. 

S hogy kifelé ebből miért nem látszott semmi, úgy reagált: 

Mert mindenki úgy gondolta, hogy ez a normális, ez a természetes. 

Ezt mutattuk kifelé, és én is úgy voltam vele, hogy nincs más, nincs jobb, vagyis ez a normális, ezzel és így kell élnem. Ráadásul annak idején még nem is nagyon volt alternatíva, olyan legalábbis biztosan nem, amelyik vonzónak tűnt.

Cseh László elmondta, hogy nem minden egyes pillanatban volt ennyire feszült a viszony közte és Turi György között, de azóta nem beszélnek egymással, és nem is keresik a másik társaságát. Arra a kérdésre, hogy miért haragszik annyira volt edzőjére, azt válaszolta: 

Mert úgy bánt velünk, ahogyan nem lett volna szabad. 

Az olimpikon leszögezte: összességében pozitívan tekint vissza pályafutására, ugyanis imádott uszodába járni, imádott úszni, és jól érezte magát a csapattársak körében is, ugyanakkor voltak benne olyan törések, amelyekkel manapság is foglalkoznia kell. 

Az élsport okozta stresszről, a felismerésről és a változásról nemrég Késely Ajna háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszónő is nyilatkozott az Indexnek.

(Borítókép:  Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a londoni vizes Európa-bajnokságon 2016. május 19-én.  Fotó: Glyn Kirk / AFP)

Rovatok