Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas szexuális zaklatási botrány rázza meg az amerikai női labdarúgóligát

2021. október 2., szombat 08:59

Az amerikai Nemzeti Női Labdarúgóliga (NWSL) összes hétvégi mérkőzését törölték, miután kiderült, hogy a North Carolina Courage vezetőedzőjét, Paul Riley-t több játékosa is szexuális zaklatással, valamint kényszerítéssel vádolta meg. 

A Bloomberg azt írja, hogy a csütörtökön menesztett angol trénert az elmúlt egy évtizedben többször is érte már hasonló vád, 2015-ben a Portland Thorns csapatától is egy ilyen ügy miatt kényszerült távozásra. Most edzői engedélyét is azonnal felfüggesztették. 

A Deutsche Welle arról is beszámolt, hogy a The Athletic Paul Riley több volt játékosával is felvette a kapcsolatot, akik őszintén vallottak az edző viselkedéséről. A 2016-ban visszavonult Sinead Farrelly például azt állította:

korábbi edzője őt és más játékosokat is arra kényszerített, hogy létesítsenek vele szexuális kapcsolatot. néhányuknak képeket is küldött, és voltak, akiket mentálisan és érzelmileg próbált manipulálni a játékidejükkel vagy a csapaton belüli pozíciójukkal. 

A történtek nem maradtak következmények nélkül, ugyanis az NWSL biztosa, Lisa Baird lemondott tisztségéről, valamint Lisa Levine főtanácsos is távozott posztjáról. 

Az Amerikai Labdarúgó-szövetség (USSF) elítélte a történteket, és leszögezte, mindent megtesz azért, hogy hasonló esetek többet ne fordulhassanak elő. A vádak miatt a FIFA is előzetes vizsgálatot indított. 

(Borítókép: Lisa Baird. Fotó: Maxx Wolfson / Getty Images for the USOC / AFP)

Rovatok