Index Vakbarát Hírportál

Varga Csaba: A hegymászás nem az őrültek sportja

2021. október 7., csütörtök 18:44

Az Index Sportcast e heti adásának vendége Varga Csaba hegymászó volt, aki október elsején hódította meg a 8167 méter magas Dhaulagiri-csúcsot. Expedíciójáról hazatérve stúdiónkba látogatott.

Ahogy arról beszámoltunk, Varga Csaba október elején sikeres csúcstámadást hajtott végre a 8167 méter magas Dhaulagirin, amit a vihar hegyének is becéznek a hegymászók. A Belényesen született, Nagyváradon élő magyar hegymászó a világ hetedik legmagasabb csúcsán készített egy rövid videót, amelyen egy Nagyvárad feliratú magyar zászló is látható volt. 

Ennek az a jelentősége, hogy fontosnak tartom bebizonyítani, nincs lehetetlen. Ne asszimilálódjunk, ne felejtsük el a gyökereinket, ne költözzünk el a szülőhelyünkről, és maradjunk meg magyarnak ott, ahol születtünk. Egy motivációs üzenet próbált lenni a teljes magyarságnak. Rajtunk múlik a sorsunk, a kényelem és az önfeladás a legnagyobb problémája a határon túli magyar közösségeknek

– mondta Varga Csaba az Index Sportcastben. Hozzátette: a hegymászás nem az őrültek sportja, közhely, hogy az adrenalin és a veszélyérzet mozgatja a művelőit. Profi felszerelés és felkészülés kell hozzá, óvatosan és biztonságosan vág neki egy-egy expedíciónak.

Amikor júniusban hazajöttem az Everest-expedícióról, nagyon szomorú voltam, mert sikertelen volt a csúcstámadás. Egy nagy lavina elszakította a sátramat, a szél is nagyon fújt, így vissza kellett fordulnom. Azt mondtam, hogy többet életemben nem indulok magashegyi expedícióra. Aztán néhány hét múlva elkezdtem gondolkodni rajta, hogy milyen hegyre tudnék menni ősszel

– emlékezett vissza Varga Csaba.

A podcast elindításához kattintson a lejátszóra.

Varga Csabával beszélgettünk egyebek mellett arról is az Index Sportcastben, hogy

Az Index Sportcast elérhető az iTuneson és a Spotifyon is, a korábbi adásokat ide kattintva hallgathatják vissza.

(Borítókép: Varga Csaba az Index stúdiójában. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok