Index Vakbarát Hírportál

Fury kétszer a padlón, mégis kiüti Wildert

2021. október 10., vasárnap 09:21

Megfelelt a felfokozott várakozásnak, sőt még bőven felül is múlta azt: minden idők egyik legizgalmasabb, legfantasztikusabb világbajnoki címmérkőzésén Tyson Fury a 11. menetben kiütötte Deontay Wildert, és ezzel megvédte a WBC koronáját. A szakma szerint, bár még majdnem három hónap hátra van 2021-ből, már most kijelenthető: ez volt az év bokszmeccse!

Ahogy azt beharangozónkban megpendítettük, a Fury–Wilder saga lehet a boksztörténelem legszenzációsabb trilógiája. És most, hogy a Las Vegas-i T-Mobile Centerben vasárnap hajnalban a Gipsy King a mérkőzés 11. menetében kiütötte a Bronz Bombázót, már bátran kijelenthetjük: a háromfelvonásos háború simán ott van a legnagyobbnak tartott két klasszikus, a Muhammad Ali vs Joe Frazier és a Riddick Bowe vs Evander Holyfield mérkőzéssorozat mellett.

A két gigász soha nem mérlegelt ilyen magas súllyal, mint most; a 33 éves, 206 centis Fury 277 fontot (125,65 kg) nyomott, a két évvel idősebb és öt centivel alacsonyabb 238 fontot (107,95 kg). A fogadóirodáknál a címvédő brit Cigánykirály volt a favorit, de az amerikai romboló erejű jobbegyenesében mindig ott van a KO lehetősége.

Fury az ellenfele idegesítésére a Sweet Home Alabama című szám zenéjére vonult be, mivel Wilder alabamai születésű. Az első menetben látszott, hogy az új edző, Malik Scott alaposan felkészítette Wildert, mert az amerikai sokkal színesebben bokszolt, mint bármikor korábban, nemcsak nagy jobbegyenesére alapozott, hanem kombinációkat is ütött, sokat mozgott, hozta is az első három percet.

Aztán viszont Fury felmelegedett az üzemi hőmérsékletre, és egyre nagyobb fölénybe került. A harmadik menetben padlóztatta először Wildert egy borzalmas jobbossal, az amerikai azonban csodával határos módon talpra állt, mire a bíró nyolchoz ért, és kihúzta a menetet. 

A negyedik menet a meccs csúcspontja. Wilder kétszer is padlóra küldi Furyt legendás jobbegyenesével, de a brit feláll. Az ötödikben mindketten fáradni látszanak, ez a meccs legszorosabb menete. A hatodik Furyé, a hetedikben pedig akkora verésben részesíti a jenkit, hogy az közel van az álló KO-hoz, a bíró, Russell Mora  kis híján beszünteti a meccset.

A nyolcadikban látszik, hogy közel a vég, de Wildernek óriási a szíve, és bár alig áll a lábán, még mindig lövöldözi hatalmas jobbkezes bombáit. A kilencedikben is összeveri Fury Wildert, mégis az amerikai zárja le a felvonást egy borzalmas felütéssel, ami megrendíti a britet. Senki sem hitte, hogy Wilder kihúzza a tizedikig.

Pedig kihúzza, de amit a tizedikben kap, azt nem teszi zsebre. Ismét padlózik, és most már biztos, hogy nem pontozással ér véget a küzdelem.

Nem is. Egy olyan jobbossal, amely a Kínai Nagy Falat is lebontaná, Fury padlóra küldi WILDERT, akit kiszámol a bíró, pontosabban jelzi, hogy nincs tovább, nincs is szükség számolásra.

Továbbra is Tyson Fury a profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok a Boksz Világtanácsnál (WBC).

A számok Fury egyértelmű fölényét mutatják: többet ütött, és jóval többet talált.

Amikor a bíró beszüntette a meccset, mindhárom pontozónál Fury vezetett, így: 95–92, 94–92, 95–91.

Fury dicsérte ellenfelét a meccs után: 

Óriási mérkőzést vívtunk ma este. Méltó befejezése volt a trilógiának, amely bevonul a sporttörténelembe. Wilder kemény bunyós. Mindig is mondtam, hogy én vagyok a világ legjobb bokszolója, ő pedig a második legjobb.

Fury mérlege most  31-0-1, Wilderé 42-2-1.

Bob Arum, a legendás promoter szuperlatívuszokban beszélt:

A legjobb bokszmeccs volt, amit 1975. október elseje, a Thrilla in Manila óta láttam! Sőt még annál is jobb volt!

Márpedig a 90 éves Arum tudja, mit beszél, az volt a harmadik Ali vs Frazier összecsapás.

Az egész világ által várt Anthony Joshua vs Tyson Fury címegyesítő meccs kútba esett, amikor két hete Olekszandr Uszik egyhangú pontozással megverte Joshuát, és most már biztos, hogy egy darabig nem is jön létre, mivel Joshua bejelentette, hogy igényt tart az ukrán elleni visszavágóra, melynek időpontja vélhetően jövő tavasszal lesz. 

Zajlik az élet a nehézsúlyban...

(Borítókép: Al Bello / Getty Images)

Rovatok