Index Vakbarát Hírportál

Diana Taurasi felesége szült, a Mercury kikapott

2021. október 11., hétfő 19:55

Eseménydús napokat tud maga mögött Diana Taurasi, a női kosárlabdázás történetének legnagyszerűbb játékosa. Péntek este győzelemre vezette csapatát, a Phoenix Mercuryt a WNBA-elődöntő ötödik, utolsó meccsén, szombaton asszisztált felesége, Penny Taylor szülésénél, majd vasárnap ismét pályán volt a finálé nyitányán. Zajlik az élet az amerikai női kosárlabdában.

Nem unatkoztam ezekben a napokban – nyilatkozta Diana Taurasi már vasárnap az ESPN-nek. – Pénteken kőkemény meccsen 87–84-re legyőztük Las Vegasban az Aces csapatát (Taurasi, a „Fehér Mamba” 24 pontot dobott, ebből 14-et az utolsó negyedben – a szerk.), utána rohanás Phoenixbe Pennyhez a kórházba, szerencsésen megszületett a kislányunk, majd készülni a vasárnapi meccsre a döntőben a Chicago ellen, amit sajnos elveszítettünk. Van ennél csodálatosabb, mint amikor egészséges az ember felesége és az újszülött baba is?

Ha valakinek Magyarországon felszalad a szemöldöke a fentieket olvasva, abban nincs semmi meglepő, miközben az Egyesült Államokban az ilyesmi nemhogy nem szenzáció, de már mínuszos hírnek sem nagyon számít. 

A félreértések elkerülése végett: az ötszörös olimpiai bajnok Diana Taurasi felesége Penny Taylor, az egykori phoenixi játékostárs, aki az ausztrál válogatottal Athénban és Pekingben ezüstérmet szerzett az olimpián, 2006-ban a WNBA-szezon MVP-je volt, és háromszoros bajnok a Mercuryval. Visszavonulása után a Mercury játékosfejlesztési igazgatójaként és másodedzőjeként dolgozott, de tavaly feladta az állását, és főállású anyaként tengeti napjait. 

Az argentin anyától és olasz apától származó Taurasi tulajdonképpen Lionel Messi földije, hiszen anyja révén rosariói, az ottani tájszólást beszéli, bár már az Egyesült Államokban született 1982-ben. Jómagam először 2008-ban találkoztam az akkor Rátgéber László keze alatt a Szpartak Moszkva csapatánál légióskodó – már ősztől tavaszig, amikor szünetelt a WNBA-szezon – Dianával, amikor kétszer is meglátogattam az újvidéki sztáredzőt Sabtaj von Kalmanovics klubtulajdonos meghívására. Taurasiról már akkor köztudott volt, hogy meleg, de tizenhárom éve még más idők jártak, és főleg Oroszországban nem lett volna célszerű kirukkolnia egy coming outtal. 

Fura egybeesés, hogy Taurasi éppen akkoriban jött össze phoenixi klubtársával, Penny Taylorral. A pár sokáig távkapcsolatban élt, mert Taurasi 2006 és 2010 között a Szpartak játékosa volt, Taylor viszont 2009-től 2013-ig a Fenerbahcéban kosarazott, ahol egy darabig szintén Rátgéber volt az edző. Végül nyolc év után, 2017-ben összeházasodtak.

A házasság komoly lökést ad mindkettőnk további pályafutásának, nekem még játékosként, Pennynek úgy is mint edző és sportvezető – mondta Taurasi. – Mindenképpen jót tesz a kapcsolatunknak. Sokat szenvedtünk a kényszerű távollét évei alatt, amikor egymástól több ezer kilométerre kosaraztunk. A szerelmünk azonban mindent túlélt.

Olyannyira, hogy három éve megszületett a pár első gyermeke, Leo. Az anya Taylor, aki anonim apától esett teherbe. Most pedig itt a második közös gyermek, egy kislány.

A pénteki meccset követő villámnyilatkozatában Taurasi üzent feleségének:

„Már a mérkőzés előtt szóltam az edzőnknek, Sandy Brondellónak, hogy mindenórás vagyok, és ahogy lefújják a meccset, indulnom kell. Innen azt üzenem Pennynek, hogy tartson ki, pontosabban tartsa még benn a kicsit, mert ott akarok lenni az apás szülésnél!”

És ott is volt, mert a lefújást követően rohant a McCarran Repülőtérre, és magángéppel Phoenixbe repült. Az anya és gyermeke teljesítette a kérést, mert az „örömapa” időben a kórházba ért, és asszisztálhatott a kicsi megszületéséhez. 

Másnap, vasárnap pedig már ott volt a pályán a Chicago Sky elleni meccsen, a döntő nyitányán, más kérdés, hogy a Mercury kikapott 91–77-re. A fáradt Taurasi nem remekelt, 25 perc leforgása alatt 17 pontot dobott, ami tőle közepes teljesítménynek számít.

De vissza Taylorhoz! A feltűnően csinos kosarasnő három évig a brazil röplabdázó, Rodrigo Rodrigues-Gil felesége volt.

Az álompár Schióban jött össze 2004-ben, ahol mindketten profiskodtak, Penny a Familia Schio, Rodrigo a Samia Schio Sport csapatában. Kétévi udvarlás után Rodrigo 2006. január 31-én Schióban elvette feleségül Pennyt. A lakodalomról Taylor így számolt be internetes naplójában:

Néhány hektikus hónap előzte meg az esküvőnket, ami végül fantasztikusan sikerült. Két napig egyfolytában havazott, mindent hófehér lepel borított. Az esküvő reggelén mínusz egy fokot mértek, viszont szerencsére sütött a nap. Mától kezdve Penny Taylor-Gil lesz a nevem. Egy négyszáz éves színház épületében fogadtunk örök hűséget, a fogadást egy 1540-ben épült villában tartottuk. Heather, a húgom és Hayley, a legjobb barátnőm volt a koszorúslányom, az ő esküvői tanúja a bátyja, Marcelo és Giba, a játékostársa. Minden nagyszerű volt, kivéve, hogy az autók nem tudtak felkapaszkodni a fogadás színhelyére, a dombra, mert olyan jeges volt az út...

Az örök hűségből három év lett, mert 2009-ben elváltak, és gyakorlatilag azon melegében egymásba szeretett Penny és Diana. A szerelemből házasság lett, és immár két gyerek és nagy-nagy boldogság. 

Jelenleg két ötszörös olimpiai bajnok kosarasnő van a világon, a másik Sue Bird, akinek a pályafutása millió ponton találkozik Taurasiéval. Mindketten a UConn játékosai voltak az egyetemen Geno Auriemma edző keze alatt, mindketten játszottak Rátgébernél a Szpartak Moszkvában, és mindketten leszbikusak, mint számosan a WNBA-ben. 

Bird párja Megan Rapinoe, az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottjának sztárja, olimpiai és világbajnok. Tavaly ősszel jegyezték el egymást Antigua szigetén, de még nem házasodtak össze. 

Ők ketten 2016-ban, a riói olimpián találtak egymásra, idén, a tokiói olimpia után pedig Rapinoe így gratulált Sue-nak ötödik ötkarikás aranyérme megszerzéséhez:

Annyira büszke vagyok rád! Ennél jobban már nem is szerethetnélek! Gratulálok, bébi!

(Borítókép: Ethan Miller / Getty Images North America / Getty Images / AFP)

Rovatok