Index Vakbarát Hírportál

Már a házigazdánál az olimpiai láng

2021. október 19., kedd 13:26

Egy nappal a jövő évi, pekingi téli olimpia lángjának fellobbanása után kedden ünnepélyes keretek között átadták azt a kínai házigazdáknak – írja az MTI.

A ceremóniára az első modernkori játékoknak otthont adó, márványból készült Panathinaikó Stadionban került sor, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül, csupán néhány meghívott vendég jelenlétében. A görög állami televízió élőben sugározta az ünnepséget. 

A játékok egyik jelképének számító lángot hétfőn gyújtották meg Olümpiában, a lánggyújtási ceremónia zavartalanul zajlott, az eseményen több emberjogi aktivista próbált tüntetni. Az Olümpiai Régészeti Múzeum külterületéről három nőt és egy férfit vittek el a rendőrök, akik megpróbáltak bejutni az eseményre, másik hármat letartóztattak, mert a kínai rendezés ellen tiltakoztak az emberi jogok megsértése miatt. Vasárnap két demonstrálót tartóztattak le, akik Tibet és Hongkong függetlensége mellett tüntettek.

A pandémia miatt hosszabb váltófutásra nem kerülhetett sor, ehelyett éjszaka Athénban, az Akropoliszon őrizték, mielőtt a házigazdákhoz került.

A téli ötkarikás játékokra 2022. február 4. és 20. között kerül sor, a 2008-ban házigazda Peking lesz az első olyan város, amely téli és nyári olimpiát is rendezhet.

(Borítókép: A fáklyavivő megkapta az olimpiai lángot. Fotó: Milos Bicanski / Getty Images)

Rovatok