Index Vakbarát Hírportál

Kisvárda–FTC: most ez a magyar élvonal rangadója

2021. november 7., vasárnap 08:41

Ezt is megértük: Kisvárda–Ferencváros szuperrangadóra készül a labdarúgó NB I. A fővárostól 300 kilométerre egy öt éve még NB III-as kisegyesület fogadja a rekordbajnokot, egy pont előnye birtokában, ami még úgy is valószínűtlen pozíció, hogy a Fradi egy meccsel kevesebbet játszott. De az első fordulóban a szabolcsiak a Groupama Arénában már győztek, szóval nem lenne precedens nélküli a sikerük.

 

Ha valaki négy éve azt mondja, hogy 2021. november 7-én 15.30 órakor a labdarúgó-NB I csúcsrangadóját Kisvárda–Ferencváros leosztásban játsszák, amikor a forduló előtti éllovas fogadja a második helyezettet (szombati győzelmével élre ugrott a Puskás Akadémia), kiröhögik az illetőt.

Elsősorban azért, mert négy éve a szabolcsi csapat még az NB II-ben szerepelt – sőt hat éve még csak az NB III-ban –, és Kondás Elemér vezetésével csak az idény végén került fel az élvonalba. Időközben edzők jöttek, mentek – Kondás után Kocsis János, majd Dajka László, megint Kocsis, aztán Miriuta László, ismét Dajka, a változatosság kedvéért Supka Attila, végül megérkezett Portugáliából Szeged érintésével bizonyos  João Pedro de Oliveira Janeiro.

Akinek most már eposzi állandó jelzője, epitethon ornansa is van: sikeredző.

Úgy tűnik, Révész Attila, a magyar élvonal legfifikásabb sportigazgatója végre megtalálta az ízlésének leginkább megfelelő vezetőedzőt, aki egy az egyben meg tudja valósítani a szak- és üzletember elképzeléseit.

Nem volt könnyű és rövid menet, Révész az elmúlt három évben – a folyamatosan javuló teljesítmény és helyezések dacára, hiszen szép sorban a kilencedik, majd a nyolcadik, végül idén az ötödik helyen végzett a csapat – szakadatlaul kereste az ő értékítélete szerint ideális edzőt, és könnyen lehet, hogy hamarosan megint keresgélnie kell, hiszen nem is olyan régen kijelentette: Janeiro annyira jó, a csapat annyira sikeres, hogy nehéz lesz megtartania a portugál mágust, borítékolhatóan elszipkázza valamelyik – hazai vagy külföldi – nagycsapat a szabolcsi klubtól.

Mert ne kábítsuk egymást: a Várda még mindig kiscsapat, mind költségvetését, mind játékoskerete értékét tekintve.

Példának okáért a vasárnapi szuperrangadóra készülve a Ferencváros kerete 40,35 millió eurót ér, a Kisvárdáé 7,2 milliót. Majdnem hatszoros arány.

Az NB I tíz legértékesebb játékosa közül nyolc a Fradiban keresi a kenyerét, Myrto Uzuni 3 millió eurót ér a Transfermarkt szerint, míg a két legdrágább kisvárdai, a román Claudio Bumba és a horvát-bosnyák Jasmin Mesanovic egyaránt 600 ezret.

Persze azért nem szegényházról beszélünk. A klub mögött főszponzorként Bárány László, a baromfikirályként is ismert nagyvállalkozó, a 88 milliárd forintos vagyonával a leggazdagabb hazai mágnások közé tartozó üzletember áll. Ő a Master Good tulajdonosa. Cége a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, és a vállalkozás egyre terjeszkedik, már Vietnámban is nyitott üzemet. 

Révész a biztos anyagi háttér birtokában remek érzékkel és szemmel halászik a zavarosban, a nemzetközi játékospiacon – páratlan, országhatárokon túlnyúló kapcsolatrendszerének köszönhetően Romániából, Ukrajnából, de akár Portugáliából vagy Brazíliából is beszerzi a megfizethető árú, de még klasszisteljesítményre képes labdarúgókat, és csapatot gyűr belőlük.

Miközben a Várda Labdarúgó Akadémia tavaly bekerült az ország tíz elit akadémiája közé, ami hosszú távra megteremtette a minőségi munkavégzés feltételeit. 

A vasárnapi csúcsrangadóra a jeles nap előestéjén kerül sor. Hétfőn lesz 110 éve, hogy 1911. november 8-án megalakult a Kisvárdai Sport Egylet, a KSE. A sport szeretete hozta létre a klubot az akkor még községi rangú településen (Kisvárda csak 1970-ben lett város, ma sincs több lakosa 16 000-nél.)

Kondor Aladár állomásfőnök, Józsa Izidor községi tisztviselő, Kiss József táblabíró, Tényi Gyula elemi iskolai tanító és Sulyok István telekkönyvvezető gondolta úgy száztíz éve, hogy Kisvárdának sportegyesületre lenne szüksége. Az első elnöknek Kondor Aladárt választották meg. Valami ekkor elkezdődött, ami vasárnap mérföldkőhöz ér.

Három éve, 2018. augusztus 11-én épp az FTC elleni meccsel avatták fel a 2511 nézőt befogadó Várkerti Stadiont; a mostani bajnokság első fordulójában az Üllői úton játszott meccs a századik volt a sorban, amit a legmagasabb osztályban vívott a Várda; most pedig keresve sem lehetne jobb alkalmat találni arra, hogy a 110 éves születésnapot az első és második helyezett rangadójával ünnepeljék.

Az esélyes nem a Kisvárda. Minden az Európa-liga csoportkörében szereplő Fradi győzelmét ígéri.

De Pelikán József gátőr szavaival, amelyek egyszersmind A tanú című film befejező mondata voltak: erre azért nem vennék mérget.

Rovatok