Index Vakbarát Hírportál

Nem megyünk Katarba, de ez az este felejthetetlen marad

2021. november 16., kedd 06:28 | aznap frissítve

Marco Rossi sála a lengyel–magyar barátság szimbólumává nemesült. Jó szájízzel búcsúztattuk a válogatottat a 2021-es esztendőtől és – sajnos – a katari világbajnokságtól, és az eredmény sem elhanyagolható. A lengyelek 2–1-es legyőzése erőt adhat legjobbjainknak a folytatásra. Vagy inkább a sokadik újrakezdésre. Edzői nyilatkozatok és tanulságok Varsóból.

Függetlenül az eredménytől, méltó volt a hétfői Lengyelország–Magyarország labdarúgó-világbajnoki selejtező a hagyományokhoz. Például a két ország csaknem hajszálpontosan száz évvel ezelőtt lejátszott első, Hungária körúti összecsapásához. Amelynek napján az akkori Nemzeti Sport ilyen emelkedett pátosszal fogadta a Budapestre érkező lengyel barátainkat:

Úgy érezzük, hogy testvérek elé megyünk, hogy kezüket őszintén, férfiasán megszorítva bevezessük a hajlékunkba. Testvérek jönnek, ha nem is a vér, a faj és a nyelv törvényei szerint, hanem a múlt és jelen, a jó idők és balsors, a remények és emlékek örökre összekötő, minden időt és távolságot áthidaló törvényei szerint. […] Rokon a lelkük és rokon a sorsuk.

Mert minden túlzás nélkül lengyel testvéreink most, száz év múltán ugyanígy fogadtak bennünket, illő módon viszonozták az 1921-ben feléjük nyújtott baráti jobbot. Azt a tapsvihart, amely a magyar himnuszt köszöntötte hétfő este, életünk végéig nem feledjük mi, akik ott lehettünk a fedett (!) varsói Nemzeti Stadionban.

De nyugodtan felidézhetnénk az 1939. augusztus 27-én Varsóban játszott lengyel–magyart is, az „utolsó meccs” néven elhíresült összecsapást, amely után öt nappal megindultak a Wehrmacht tankjai Lengyelország ellen. És amelyet Ernest Wilimowski mesterhármasának köszönhetően 4–2-re megnyertek a lengyelek. Akkor, abban a vészterhes politikai szituációban a magyarokon kívül senki sem lett volna hajlandó kiállni a lengyelek ellen. A legenda szerint Sárosi Györgyék az utolsó repülőgéppel hagyták el Varsót…

Szóval, a hétfői mérkőzés méltó volt a két nemzet futballhagyományaihoz.

A Nemzeti Stadionban fantasztikus hangulat uralkodott, napjaink rákfenéjének, a nézőtéri rasszizmusnak, a huliganizmusnak nyoma sem volt, senki sem verekedett, nem égettek zászlókat, nem robbantak petárdák, nem lobbant fel görögtűz, nem fütyülték ki egymás himnuszát sem, sőt…

Így zajlik le egy futballmeccs akkor, ha nincs előzetes hisztériakeltés, nincs önmagát beteljesítő jóslat, nincs tele a sajtó azzal, hogy úgyis botrányt okoznak majd a renitens, rasszista magyarok. Marco Rossi szövetségi kapitány meg is köszönte a szurkolóknak a biztatást.

Nem tudom, észrevették-e, hogy volt nálam egy sál, magyar és lengyel felirattal – ezekkel a szavakkal zárta győzelmi sajtóértekezletét Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya. – Ezt én a szurkolóinktól kaptam. Pontosan a magyar–lengyel barátságról szólt ez a mérkőzés. Fantasztikus lenne, ha minden futballmeccsen ilyen hangulat uralkodna. Bár elvileg nem lehettek volna itt magyar szurkolók, de mégis voltak, és példásan viselkedtek. Ismétlem, tőlük kaptam ezt a sálat. Nekem, olasznak is libabőrös lett a karom, amikor meghallottam, hogyan tapsolt a stadion a magyar himnusz alatt! Ezúton is megköszönöm a lengyel szurkolóknak ezt a csodás érzést.

Nem túlzás, ezen az estén ez a hangulat, ez a sportszerű, testvéri légkör talán még fontosabb volt, mint az egyébként tényleg remek 2–1-es magyar győzelem. Pedig az sem elhanyagolható siker. Ahogy az első, Rossihoz intézett kérdés – érdekes módon egy lengyel újságírótól – is kiemelte. Ugyanis arra hívták fel a magyar kapitány figyelmét, hogy hét év után sikerült bevennie külföldi válogatottnak a varsói Nemzeti Stadiont!

Csakugyan? – mosolyodott el Rossi. – Köszönöm ezt az információt a fiúk nevében! Emlékszem, októberben Londonban is olyan eredményt értünk el a döntetlennel, amire évtizedek óta nem volt példa. Biztos, hogy a mai meccsen nagyon erőteljesen játszott a lengyel csapat, ők osztották a lapokat, remek technikai szinten futballozva. Mi viszont okosan, precízen, taktikusan és nagyon motiváltan játszottunk. Ezek a fiúk büszkék arra, hogy a magyar válogatott mezét hordják. Ezen az estén remek eredményt értünk el. De a nagy odaadás nélkül nem sikerült volna pontot szereznünk a Wembley-ben, és most győzni Varsóban. Lengyelországnak szüksége volt a három pontra a pótselejtezős kiemelés miatt. Elismerem, ha Lewandowski játszik, talán más eredmény születik. Elégedett vagyok, meccsről meccsre egyre jobban futballozunk, jó úton haladunk.

Egy másik lengyel újságíró azt firtatta, mennyi pénzt fektetnek a futballba Magyarországon.

Sokat – hangzott a kapitányi válasz. – De azért, hogy felhozzák azt. Akadémiákat létesítünk, de ezeknek a gyümölcse csak évek múltán jelentkezik. De jó úton haladunk. A ligánk még nem igazán magas színvonalú, a szövetség és a klubok a nívó emelésére törekednek. Sajnos nagy az űr a Ferencváros mögött, nagy a többiek lemaradása.

Robert Lewandowski hiánya is szóba került.

Nyilvánvaló, hogy Lengyelország nyerni akart, motiváltak voltak, de mi nyertünk – folytatta Rossi. – Egy olyan futballista, mint Lewandowski, hatalmas változást hozott volna a játék képébe. De nem játszott, mert a Bayern München pihentetni akarta. A német klubok már csak ilyenek, követelőzők, ez velünk is megtörtént, a Lipcse magyarjai ezért nem játszottak.

Az Index kérdésére, miszerint hitte-e volna, hogy a londoni pontszerzés és a varsói győzelem dacára sem érünk oda még a pótselejtezőre sem, Rossi így válaszolt:

Valóban, erre nem gondoltam volna… Arra viszont gondoltam, hogy három-négy pontot szerzünk Albániától. Tudtam, hogy erős csapat az albán, de őszintén szólva nem hittem, hogy kétszer is kikapunk tőlük. Ezért nem vagyok teljesen elégedett, még a mai győzelem ellenére sem.

Rossi reálisan látja a válogatott helyzetét.

Valóban nem lehetünk elégedettek, mert nem jutottunk be a pótselejtezőbe. Amikor elkezdtük a kvalifikációs sorozatot, emlékezzenek csak, azt mondtam, hogy Anglia lesz az első, és kilencven százalék, hogy Lengyelország a második. A játékosok értéke szinte mindig meghatározza a végeredményt. Szinte. Persze van kivétel, például Szerbia tegnap megverte Portugáliát. Csodálatos év lett volna ez a 2021-es, ha legalább döntetlent játszunk, vagy megverjük Albániát. Igaz, akkor valószínűleg ma játszott volna Lewandowski!

– ismerte el sportszerűen a kapitány.

Rossi után következett Paulo Sousa, a lengyel válogatott szakvezetője, és ha csak a két kapitányhoz intézett kérdéseket, a mutatott újságírói agresszivitást hallottuk volna, akkor azt hinnék, hogy a mieink jutottak tovább, a házigazdák pedig kiestek… Bizony, keményen nekitámadtak a portugálnak, aki egy darabig állta a sarat. Leginkább azt vetették a szemére, hogy miért hagyta ki Lewandowskit, biztos nem volt fontos számára, hogy jó pozícióba kerüljön a válogatott a pótselejtezőn.

Természetesen fontos volt számomra a kiemelés! – védekezett a portugál. – Egész egyszerűen az a helyzet, hogy most kell felkészítenünk a játékosokat arra, hogy elbírják a nagy nyomást, amely rájuk vár. Nem értették meg egymást kellőképpen a pályán, és ezen a téren fejlődniük kell!

Egyszersmind Sousa tagadta, hogy Lewandowski pihentetése a Bayern München döntése lett volna.

Ez az én döntésem volt, nem a klubé! – hangsúlyozta. – Valamivel nehezebbé vált most a dolgunk a pótselejtezőn a mai vereséggel. Nem vagyok olyan kapitány, aki félne a döntések meghozatalától. Változatlanul úgy érzem, hogy a mai mérkőzés lehetőség volt arra, hogy előrelépjünk Lewandowski és Krychowiak nélkül is. Az volt a terv, hogy több olyan játékosnak is lehetőséget adjunk, akik eddig kevesebbet játszottak, hogy felkészültek legyenek a nemzetközi mérkőzések magas színvonalára.

Egy idő után Sousa megunta a kemény kérdéseket, és kiviharzott a teremből…

Világbajnoki selejtező, I csoport:

Lengyelország–Magyarország 1–2 (0–1)
Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző, v.: Martins (portugál)
Gólok: Świderski (61.), ill. Schäfer (37.), Gazdag (80.)

Az I csoport további mérkőzései:

Albánia–Andorra 1–0, San Marino–Anglia 0–10.

Az I csoport végeredménye: 1. Anglia 26 pont (vb-résztvevő), 2. Lengyelország 20 (pótselejtezős), 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0. 

(Borítókép: Magyar gólöröm a Lengyelország elleni vb-selejtezőn, a varsói Nemzeti Stadionban  2021. november 15-én . Fotó: Janek Skarzynski / AFP)

Rovatok