Index Vakbarát Hírportál

Fábián ízekre szedi Bouzou álságos levelét

2021. november 22., hétfő 19:06

Az olimpiai bajnok Fábián László odamondogat az UIPM alelnökének. A magyar „Joel” nem osztja a francia Joel Bouzou véleményét. Még szép…

A Nemzetközi Öttusaszövetség hétfőn megjelent hírlevelében a francia Joel Bouzou, a szervezet alelnöke, egyben az Olimpikonok Világszövetségének első embere azt próbálja megértetni az egyre nagyobb számban háborgó öttusázókkal, edzőikkel és nemzeti szövetségeikkel, hogy az UIPM végrehajtó bizottsága nem lépte át a hatáskörét, és az alapszabályt sértő döntéseket sem hozott, mert azt csak a kongresszus teheti meg. Állításainak csak egy részét tudja elfogadni az olimpiai, világ-és Európa-bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottságban a sportigazgatói tisztet betöltő Fábián László, aki még versenyzőként kapta a Joel becenevet. Francia riválisa Los Angelesben nyert olimpiai bronzérmet, ahová a bojkott miatt Fábián csúcsformában sem utazhatott el, 1987-ben pedig azon a világbajnokságon lett egyéniben aranyérmes Moulins-ben, egy francia kisvárosban, amikor a Fábián, Martinek és Mizsér alkotta magyar trió a pokol mélyéről a mennybe jutva lett csapatban világelső.

Nem a lovakat szapulták, hanem küzdöttek

Rosszabbul nem is kezdődhetett volna számunkra az a világbajnokság, mert az akkor még nyitószám lovaglásban óriásit betliztünk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Fábián László. – Az egész öttusavilág csodájára járt annak, hogy végül is sereghajtókból elsők lettünk. Szidhattuk volna fűnek-fának a lovainkat, de ehelyett csak azon járt az eszünk, és dr. Török Ferenc, a szövetségi kapitányunk is erre ösztönzött bennünket, hogy fel a fejjel, innen szép nyerni. Fel sem merült, hogy a lovaglást törölni kell az öttusa versenyprogramjából, ezért is mesébe illő Joel Bouzou magyarázkodása, aki arra hivatkozik, hogy ennek a számnak a törlése már a nyolcvanas évek végén napirendre került. Az alelnök úr azt is állítja, hogy Juan Antonio Samaranch, a NOB akkori elnöke a barcelonai olimpia után még azt is felvetette, hogy a lovaglást a kerékpározással kellene felcserélni. Kérdésem az, hogy ez mikor és hol, milyen fórumon merült fel, mert én csak sörözgetés vagy kávézás közben elhangzott eszmefuttatásokról tudok, amelyek aztán soha nem kerültek a nemzetközi szövetség napirendjére.”

Fábián elismeri, hogy az UIPM a német Klaus Schormann elnöki kormányzása alatt jó döntéseket is hozott, elsősorban akkor, amikor a nemzetközi trendet követve a női öttusát beemelte az olimpiai játékok programjába. Ennek a magyarok közül elsőként az Athénben győzelmet arató Vörös Zsuzsanna örvendezhetett, legutóbb pedig a tokiói bronzérmes Kovács Sarolta. Azzal kapcsolatban viszont lesújtó a véleménye, hogy milyen jövő is várhat a 90 percbe sűrített, úgynevezett új formátumú öttusára, mert annak lebonyolítási követelményeinek legfeljebb három-négy nemzet tud majd megfelelni, de azok is nyögni fognak az emelkedő költségek miatt. A korosabb versenyzők pedig azt fogják fontolóra venni, akarják-e megtanulni az új leckét, ami a náluk fiatalabbaknak íródott.

Mázlisták soha nem győztek

Amit a versenyzőkkel művelnek, az megengedhetetlen, és magában rejti a sorozatos visszavonulás veszélyét. Azok közé tartozom, és ennek hangot is adtam, akik a lovaglás mellett korteskednek. Nagyon szomorú lennék, ha a jövő évi UIPM-kongresszus előtt akár Schormann, akár Bouzou vagy bárki más azzal próbálná megtéveszteni a szavazásra jogosultakat, hogy a sportágunk neve nem véletlenül lett modern pentatlon. Ugyan már, kérem, ennek nem szabad bedőlni. Ez az elnevezés csak elhatárolta az ókori, illetve az újkori olimpiákon szereplő versenyeket, de soha nem rejtette magában burkoltan azt a lehetőséget, hogy előbb vagy utóbb meg kell szabadulni az öttusa egyik vagy másik versenyszámától. Akik most annak a szószólói, hogy a lovaglás inkább már költséges úri hobbi, és az öttusának egy olyan kerékkötő versenyszáma, amely reményeket semmisíthet meg és folyamatosan papírformát borít fel, azt üzenném, hogy egyetlen olimpiát vagy világbajnokságot nem nyertek mázlisták. Azok a nemzetek, amelyek csatlakoztak az UIPM tagországaihoz, pontosan tudták, hogy milyen sportág kötelekébe kerültek, illetve milyen feltételeket – például lovardákat és jól felkészített lovakat – tudnak biztosítani a versenyzőiknek, és erről a voksolásnál sem lenne szabad megfeledkezniük. Félő, hogy sok szövetséget meg fognak vezetni, amelyek nem csekély része amúgy nem is képviselteti magát az öttusa világversenyein.”

Sokan kerülhetnek utcára

„Szerintem az öttusán kívül nincs még egy olyan olimpiai sportág, amelyiknek a nemzetközi szövetsége viszonylag rövid idő leforgása alatt száznál is többször módosította volna a versenyszabályait, arra hivatkozva, hogy csak így felelhet meg a NOB elvárásainak. Tartani lehet attól, hogy a mostani nagy felfordulás nem bizalomerősítő, hanem még inkább elbizonytalanító lesz a döntéshozók számára, amely a legrosszabb esetben akár a megsemmisüléshez is vezethet. Akkor viszont nagy lesz a baj, mert nemcsak a lótartók és az istállómesterek, valamint lovasedzők kerülhetnek szorult helyzetbe, hanem mindazok, akiknek a megélhetését a öttusa jelenti. Ebből a veszélyzónából kell most mielőbb kikeveredni” – hangsúlyozta befejezésül Fábián László, aki szerint az a bizonytalanság, amelyet az UIPM a sportágra zúdított, átgondolatlanságra és rossz kommunikációra vall.

(Borítókép: Fábián László. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok