Index Vakbarát Hírportál

Skandináv tiltakozás a „bohózatba illő” öttusakongresszus ellen

2021. november 29., hétfő 09:37

Ha Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség vasárnap további négy évre megválasztott elnöke azt hitte, hogy most már nyugodtan hátradőlhet – miután sikerrel „kinyírta” a patinás sportág alapját képező lovaglást –, tévedett: a dán, a svéd és a finn szövetség hivatalos beadványban támadta meg a szerintük „bohózatba illő” kongresszus határozatait az alapszabályba ütköző súlyos szabálytalanságok miatt.

Bohózatba illő. Ezzel a jelzővel illeti a svéd, a finn és a dán szövetség vezetői által aláírt hivatalos beadvány a nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, Monacóban tartott kongresszusát, amelyen egyfelől további négy évre elnökké választották az 1993 óta regnáló Klaus Schormannt, másfelől javaslatot tettek a NOB-nak, hogy vegye ki a lovaglást az öttusa versenyszámai közül. (Hogy mit raknak be a helyére, arról most még halvány fogalmuk sincs a monacói bürokratáknak.)

A levél aláírói – Benny Elmann-Larsen, a dán szövetség elnöke, Erik Lakomaa, a svéd szövetség alelnöke és Janne Saarikko, a finn vívó- és öttusaszövetség elnökségi tagja – hat pontban fogalmazták meg kritikájukat a szerintük nevetséges körülmények között lezajlott zoomos kongresszussal kapcsolatban.

Nem beszélve arról, hogy a NOB által a tagországok közül felfüggesztett Észak-Korea küldötte is szavazott, miközben ha egy ország NOB-tagságát felfüggesztik, akkor az egyetlen olimpiai sportág kongresszusán sem vehet részt.

A levél aláírói nehezményezik, hogy egyelőre semmiféle reakció nem érkezett a beadványukra az UIPM részéről.

A kongresszus egyébként az alábbi országokat felvette a tagországok sorába: Csád, Horvátország, Kelet-Timor, Eritrea, Irak, Észak-Macedónia, Ruanda, Szaúd-Arábia, Sierra Leone, Dél-Szudán és Szudán. 

Nos, kérdés, hogy ezek az országok vajon kire voksolnak a következő kongresszuson…

(Borítókép: Klaus Schormann, az UIPM elnöke 2014. április 9-én. Fotó: Okan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok