Index Vakbarát Hírportál

Csollány Szilveszternek üzent a fideszes politikus, aki 111 napot volt az intenzíven

2021. december 13., hétfő 06:54

Továbbra sem érkezett hír arról, hogy Csollány Szilveszter állapota javult volna. Az 51 éves olimpiai bajnok tornászról egy hete, hétfőn derült ki, hogy kórházba került, sőt lélegeztetőgépen van, miután koronavírusos lett. Eleinte Sopronban kezelték, majd átszállították Budapestre.

A hasonlóan súlyos állapotban lévő betegeket az életfunkciókat fenntartó, műtüdőként működő ECMO-készülékkel (extrakorporális membránoxigenizációs gép) kezelhetik. Korábban Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselőnél is ezt használták, aki felépült a betegségből.

Az 52 éves politikus 111 napot töltött az intenzív osztályon, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69 napig pedig a már említett ECMO-készülékkel tartották életben.

Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az akaraterő. Az orvostudomány lehetőségei is behatároltak, a végén a betegen múlik, hogy elmegy vagy marad. Nekem rengeteget segített, hogy a családom sokat látogatott, mindig ott voltak mellettem a szeretteim, amikor csak lehetett. Nem engedték el a kezemet, és én ezt tudat alatt éreztem, ez volt a kulcs

– mondta Bányai Gábor, aki kiemelte, hogy az agya nem fogta fel, de a lelke érezte a támogatást és a szeretetet, és ez tartotta életben.

A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy amikor rá volt kötve a gépre, altatásban volt, és bár nem tudott reagálni, érezte az orvosok és az ápolók gondoskodását, érintését, törődését, simogatását, ami rengeteg erőt adott neki.

Sajnos az elhúzódó betegség alatt teljesen leépül az izomzat, kell fél év, mire újra teljes, önálló életet élhet az ember

– mondta Bányai Gábor.

(blikk.hu)

(Borítókép:  Bányai Gábor 2020. május 22-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok