Index Vakbarát Hírportál

Rátgéber elhívta Pécsre a kosárlabdasport arisztokratáit

2021. december 14., kedd 16:07

Hazánkban korábban még sohasem látott mennyiségben és minőségben randevúzik január 13–14-én Pécsett a kosárlabdasport szürkeállománya. A sportág topligájából, az NBA-ből ismert edzőóriást, a valaha élt legeredményesebb amerikai főiskolai trénert, hazánk eddigi egyetlen NBA-kosarasát és a változatosság kedvéért a társlabdajátékok professzorait hívta meg Rátgéber László a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián tartandó I. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára.

A három éve működő Nemzeti Kosárlabda Akadémián – amelynek Rátgéber László a szakmai és stratégiai igazgatója – nemcsak a labda pattog, hanem (sport)tudományos munka is folyik. Ennek bizonysága az egy hónap múlva megrendezendő I. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia, amelyre több hónapos megfeszített szervezőmunkával a sportág – és nem csak a sportág – legendás teoretikusait sikerült összetoborozni. 

Már a konferencia címe is étvágygerjesztő a kosárlabdázás ínyenceinek: Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban. 

A kétnapos konferenciát Michael Schwarz, a FIBA Europe edzőképzésért felelős igazgatója nyitja meg, és szól a résztvevőkhöz többek között Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora is. 

Az első plenáris előadást maga Rátgéber László tartja, majd olyan előadók következnek, mint – csak ízelítőül – Geno Auriemma , Pinhas „Pini” Gershon és Ettore Messina. 

Geno Auriemmáról elég annyit tudni, hogy a University of Connecticut női csapatának edzője. Mintha a futballban a Real Madridot, az amerikai fociban a New England Patriotsot, a hokiban a Montreal Canadienst mondanánk. Az olasz származású maestro a 37. szezonját tapossa a Torrs városában működő együttesnél, és tizenegy alkalommal vezette az NCAA bajnoki címére az együttest. A teljesség igénye nélkül ilyen gigászok játszottak a keze alatt: Rebecca Lobo, Diana Taurasi, Kara Wolters, Maya Moore, Sue Bird, Nykesha Sales, Szvetlana Abroszimova… és napjainkban Juhász Dorka, a magyar kosárlabdasport legnagyobb ígérete, a pécsi legenda, Balázs Hajnalka lánya. Auriemma „másodállásban”, amikor éppen nem a UConn csapatát irányította, két-két olimpiai és világbajnoki diadalra vezette az Egyesült Államok női válogatottját. Auriemma online tartja meg előadását Connecticutból. 

Pini Gershon a Maccabi Tel Aviv vezetőedzőjeként kétszeres Euroliga-győztes, nyolcszoros izraeli bajnok, és 2005-ben megválasztották az Euroliga legjobb edzőjének.

Ettore Messina? Az olasz mágusról elég annyit elmondani, hogy éveken át – 2014 és 2019 között – az NBA-edzők atyamesterének, Gregg Popovichnak volt a segítője a San Antonio Spursnél. Ezenkívül négyszer nyert Euroligát, hatszoros olasz bajnok, jelenleg pedig az Olimpia Milano vezetőedzője – főállású legenda. 

Ugyancsak 13-án, csütörtökön tart előadást Alojz Miloszavljevics, megannyi NBA-csapat játékosmegfigyelője, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szonja Vaszics. Ha esetleg utóbbi nem lenne ismerős, akkor leánykori nevét említjük: Szonja Petrovics az utóbbi tizenöt év egyik legnagyszerűbb kosárlabdázónője, a Szpartak Moszkva (meg még megannyi neves amerikai és európai klub) nemrég visszavonult klasszisa, a 2021-ben Európa-bajnok szerb válogatott kapitánya, az idei Eb MVP-je. 

Másnap, pénteken a tehetségek felfedezéséről és gondozásáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést Németh László, az MKOSZ korábbi elnöke, az angol, a brit és az izlandi válogatott egykori szövetségi kapitánya, a leedsi és a chichesteri egyetem oktatója vezetésével. Itt kapcsolódik be a munkába Dávid Kornél, a Chicago Bulls egykori kosarasa, az aktuális NBA-bajnok Milwaukee Bucks scoutja, azaz játékosmegfigyelője.

Ezenkívül több kerekasztal is lesz, a sportakadémiai modell sajátosságairól tervezett eszmecsere tarthat talán a legnagyobb számot érdeklődésre, ezen többek között a férfi és a női válogatottunk szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics és Székely Norbert is részt vesz. Az Új edzéstechnológiák című brainstorming egyik vendége pedig Danyi Gábor kézilabdaedző lesz, aki a Győri Audi ETO-val öt Bajnokok Ligája-győzelemnek volt részese. 

(Borítókép: Rátgéber László. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok