Index Vakbarát Hírportál

A laposföldhívő sztár vasvillával hányta ki a pénzt az ablakon

2021. december 18., szombat 16:50

Kyrie Irving az NBA... khm, hogy is mondjuk a politikai korrektség keretei között maradva... legkülönösebb kosarasa. Illetve jelenleg nem kosaras, mert nem játszik, pedig nem is sérült, csak éppen nem hajlandó beoltatni magát, és ez New Yorkban – ahol a Brooklyn Nets működik – elfogadhatatlan. Eddig az sem zavarta a 29 éves hatszoros All Star játékost, hogy kihagyott meccsenként 380 000 dollárt bukott. Eddig...

Kezdjük a legfrissebb hírrel: a Brooklyn Nets megengedte Kyrie Irvingnek, hogy látogassa a csapat edzéseit, s ha majd visszanyerte a formáját, akkor pályára léphet az idegenbeli mérkőzéseken, kivéve a New York Knicks és a Toronto Raptors elleni talkozókat. Tudniillik a Big Apple-ben és a legnagyobb kanadai városban tilos a sporttevékenység azoknak, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen.

És Irving – nevezzük nevén a gyereket – oltásellenes. Eddig még nem oltatta be magát, és egyelőre nem is szándékozik. Filléres gondjai nem lehetnek, hiszen így is csaknem 19 millió dollár üti a markát a 2021-20022-es idényben. Merthogy a fizetése 34 916 200 dollár lenne, ebből lejön a 41 hazai, az egy-egy New York-i és torontói, valamint a két előszezonbeli meccsre eső bár, mivel ezekről a saját hibája miatt marad távol. Az idegenbelieken azonban játszana, csak eddig  a klub vezetősége nem engedte. De most már engedi, mert elég nagy a baj, dacára annak, hogy a Nets 21/8-as mutatóval vezeti a keleti főcsoportot, méghozzá meglehetős, 2,5 meccses előnnyel. 

Nagy a baj, mert a liga Covid-protokollja miatt jelenleg a Nets hét játékosa nem hadra fogható, a triplaspecialista Joe Harris november közepe óta sérült, Kevin Durant pedig– bár MVP-formában kosarazik –, enyhén szólva túl van erőltetve, meccsenként csaknem 38 percet tölt a parketten. És Steve Nash vezetőedző mindenképpen több pihenőt akar adni sztárjátékosának. 

Így hát szükség van Irvingre, még ha csak az idegenbeli meccseken is. Joe Tsai, a tajvani születésű, de kanadai állampolgárságú klubtulajdonos kijelentette:

„Próbálunk gyakorlatiasak lenni. Mindig is hangoztattam, hogy nem akarok politikai Kérdést csinálni az Irving-ügyből. Bár vallásos vagyok, de az én vallásom a következő bajnokságot akarok nyerni. És ehhez szükség van Kyrie-re."

Ez persze nem jelenti azt, hogy Irving azonnal bevethető lenne. Először is öt, egymást követő napon negatív covid tesztet kell produkálnia. Másfelől pedig senki sem látta őt edzeni az elmúlt hetekben, rejtély, milyen fizikai állapotban van.

Irving amúgy mindig is egy kicsit félnótás benyomását keltette. Íme egy válogatás a bolondságaiból:

Laposföldhívő. Még clevelandi játékos korában Irving részt vett egy podcastban két játékostársával, Richard Jeffersonnal és Channing Frye-jal. És ebben az adásban szemrebbenés nélkül kijelentette: „A föld lapos. Én mondom nektek, itt van a szemetek előtt, nem látjátok? Aki mást mond, az hazudik.

Januárban eltűnt. Mindez egybeesett a Capitolium emlékezetes ostromával, amikor Irving kijelentette, hogy amíg a zavargások tartanak, ő nem fog játszani. Ebben az időben a járványhelyzet miatt éjszakai kijárási tilalom volt érvényben, csakhogy hirtelen feltűnt az interneten egy videó, amelyen az önfeledten bulizó Irving volt látható Drake, a rapsztár társaságában.

Parasztokkal nem beszél. Az előszezonban megtagadta a részvételt a kötelező sajtóértekezleten, és ha mindez még nem lett volna elég, büszkén kijelentette: „Parasztokkal nem beszélek, majd a játékom fog helyettem beszélni." Azt a szót használta, a pawnt, ami a sakknyelvben a gyalog, vagyis a paraszt elnevezése. Mindezért 25 000 dolláros büntetést kapott a ligától – Irving is és a klub is. 

Zsályaégetés. A bostoni TD Garden kamerái rögzítették, amint a Celtics elleni mérkőzés előtt valami füstölő tárgyat fog a kezében, magában mormog, és rója a csarnok folyosóit. Kiderült, Irving zsályát égetett, mert hisz abban, hogy a zsálya füstje egyensúlyba hozza az ember lelkét, és ez nagyon fontos a mérkőzések előtt. „Ez az amerikai indiánok ősi szokása, miért ne követném a hagyományt?" – mondta halálos komolysággal. 

Hirtelenjében ennyi, bár még reggelig sorolhatnánk Kyrie Irving különcségeit. 

(Borítókép: Kyrie Irving 2021. június 7-én. Fotó: Elsa / Getty Images)

Rovatok