Index Vakbarát Hírportál

Egy hajszálon múlt a sporttörténelmi magyar bravúr

2021. december 22., szerda 16:01

Egyetlenegy győzelemre volt a magyar női jégkorong-válogatott fennállása első olimpiai részvételétől a novemberi, Chomutovban rendezett négycsapatos selejtezőtornán. Lisa Haley szövetségi kapitány válogatottjának az utolsó pillanatig megvolt az esélye, hogy kvalifikáljon a jövő évi pekingi téli olimpiára, azonban a csehek elleni vereség keresztülhúzta a magyar jégkorong történetének egyik legnagyobb bravúrját. Ennek ellenére különleges évet zártak női hokisaink, a csapat legfontosabb pillanatait idézzük fel. 

Mindenekelőtt lapozzunk kicsit vissza a sportág történelemkönyvében, és idézzük fel, hogyan is indult a magyar jégkorong női szakágának története. 1997 márciusát írjuk, amikor a női jégkorong-válogatott első hivatalos mérkőzésén lépett a jégre és szenvedett vereséget Nagy-Britannia legjobbjaitól. A másnapi visszavágón már Vörös Eszter megszerezte a válogatott történetének első gólját is. Ezekben az időkben még a magyar kölyökbajnokságban szerepelt a női válogatott, először 1999-ben indult a csapat az IIHF rendezvényein. 

Nagyot kell ugranunk az időben, hogy az első komoly sikert jegyezhessük fel a női jégkorong-válogatottnál. 

2019 áprilisában a válogatott története során először kiharcolta az A csoportos világbajnoki szereplést, miután megnyerte a 2019-es IIHF-divízió I-es jégkorong-világbajnokságot. 

A történelmi siker után, 2020 júliusában a kanadai Lisa Haley vette át a válogatott irányítását, azonban a legfelsőbb divízió világbajnokságát csak idén lehetett megrendezni a koronavírus-járvány miatt. Közel sem vallottak szégyent női hokisaink a világ legjobb tíz csapata között, még annak ellenére sem, hogy az első mérkőzést 3–0-ra elveszítették a lényegesen esélyesebb Németország ellen. 

A második mérkőzésen megszületett a magyar válogatott első gólja a világelitben, amikor Dabasi Réka vette be Csehország kapuját. Más kérdés, hogy azon a mérkőzésen is vereséget szenvedtek hokisaink, ezúttal 4–2-re múlták felül csapatunkat. A csoportkör utolsó mérkőzésén végül összejött a válogatott történetének első sikere a legfelsőbb divízióban a Dánia ellen aratott győzelemmel. A divízió I-es világbajnokságot a magyar válogatott csoportja negyedik helyén zárta három ponttal, ami nem jelentett továbbjutást a negyeddöntőbe.

Ezután következhetett a novemberi olimpiai selejtezőtorna, ahol

sporttörténelmi tettre készültek hokisaink.

A magyar női jégkorong-válogatott még soha nem jutott olimpiai részvétel közelébe, annak ellenére sem, hogy a női hoki már 1998 óta szerepel az olimpia műsorán. A férfi válogatott legutóbb 1964-ben szerepelt téli olimpián, és az már korábban eldőlt, hogy 2022-ben sem vesz részt a játékokon.

A papírforma és a világranglistás helyezések alapján a csehországi Chomutovban rendezett négyes selejtezőtorna utolsó fordulójában a házigazda Csehország és Magyarország összecsapásából kerülhetett ki az olimpiai résztvevő együttes. 

Így is történt, de nézzük meg, hogyan jutottunk el odáig, hogy női válogatottunk mindössze egy karnyújtásnyira volt a történelmi bravúrtól. Első mérkőzésén magabiztos győzelmet aratott Lisa Haley együttese Lengyelország ellen, azonban a 11–1-es sikerből még sok minden nem derülhetett ki, mivel a lengyel válogatott csoportja leggyengébb csapata volt, és mindenki számára kötelező győzelemként szerepelt az ellenük vívott találkozó. 

A második fordulóban már komolyabb ellenfél következett női hokisaink számára, de a Norvégia elleni mérkőzés is kötelező győzelemként szerepelt a tervekben. Annak ellenére, hogy a második harmad második percében Metzler Regina góljával még válogatottunk szerzett vezetést, utána nem várt hideg zuhany következett.

A norvég válogatott két perc leforgása alatt háromszor vette be a magyar kaput, aminek köszönhetően percekkel a második játékrész vége előtt kétgólos előnyben voltak északi riválisaink.

Komolyan veszélybe került annak a lehetősége, hogy az utolsó fordulóban kiharcolhassák női hokisaink az olimpiai részvételt. Egy elképesztő hajrának köszönhetően végül a mieink nyerték a mérkőzést, az utolsó négy gólt a magyar csapat szerezte, beállítva az 5–3-as végeredményt. Ezzel eldőlt, hogy a Csehország elleni mérkőzés győztese utazhat jövő februárban Pekingbe.

A hazai pálya a cseheknek kedvezett, akik megsemmisítő, 16–0-s vereséget mértek Lengyelország legjobbjaira az utolsó fordulót megelőzően. Sajnos a mérkőzés első pillanatától fogva esélytelenek voltak a győzelemre női hokisaink, a hazaiak már a második percben megszerezték a vezetést. 

A végeredmény végül 5–1 lett, a magyarok szépítő gólját az utolsó percekben Huszák Alexandra szerezte.

Ennek ellenére különösen sikeres évet zárt a magyar női jégkorong-válogatott, amely a 2021-es év magyar sportsikereinek megkerülhetetlen tagja. Lisa Haley csapata bemutatkozott a világ tíz legjobb hokiválogatottjának mezőnyében, ahol több szerzett gól mellett egy győzelmet is fel tudott mutatni, továbbá mindössze egy hajszálon múlott a sporttörténelmi tett és az olimpiai részvétel. 

(Borítókép: Lisa Haley, a magyar női jégkorong-válogatott kanadai szövetségi kapitánya edzést tart a csapatnak a fővárosi Tüskesátorban 2020. július 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok