Index Vakbarát Hírportál

A MOB-közgyűlés megbuktatta Kulcsár Krisztián elnököt

2021. december 30., csütörtök 12:02 | aznap frissítve

Korábban sohasem tapasztalt sajtóérdeklődés mellett rendezték meg csütörtökön a Larus Rendezvényközpontban a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlését. A kiemelt figyelem annak a bizalmi szavazásnak szólt, amelynek tétje nem kevesebb volt, mint hogy Kulcsár Krisztián marad-e a 126 éves szervezet elnöke. Nem marad, 24:18 arányban megvonták tőle a bizalmat.

A rendkívüli MOB-közgyűlés bevezetéseként a tavaly további négy évre megválasztott MOB-elnök, Kulcsár Krisztián szólt a jelenlévőkhöz.

Egy hónappal vagyunk azok után, hogy legutóbb találkoztunk – kezdte remegő hangon. – Az elnökségi ülések az utóbbi időben kezelhetetlenné váltak. Az elnökségi ülések hangfelvételei természetesen elérhetők a honlapunkon. Igaztalan kampány indult a személyem ellen, ilyenkor az embernek meg kell szólalnia. A MOB ügye jóval fontosabb annál, semhogy bekapcsolódjak a sárdobálásba, ezért mostanáig nem is hallattam a hangom. A hallgatásom azonban nem volt képes elcsendesíteni az ellenséges kórust. Az önvizsgálatom még tart, nagyon szeretnék választ kapni arra a kérdésre, miért fordult ellenem az elnökség, amely mindent megszavazott. Milyen rosszhiszemű cselekedet róható fel nekem? Nem tudom. Azt persze nem állítom, hogy nem hibáztam. Megválasztásomkor azt ígértem, hogy az ajtóm mindig nyitva áll. De ebben az ügyben senki nem jött be hozzám. Ezért fordulok most a tagsághoz. A lemondás a vádak beismerését jelentette volna, ezért maradtam a helyemen. Ha megkapom a bizalmat, még az eddiginél is barátibb kezet nyújtok felétek. Ha nem, emelt fővel távozom. Néhány dolgot másképp csinálnék, de nincs bennem megbánás.

Dr. Ligeti Erika közjegyző és Kovács Antal jegyzőkönyv-hitelesítő jelenlétében számolták meg a szavazásra jogosultakat, az 51 jelenlegi MOB-tagból negyven fő volt jelen, a közgyűlés tehát határozatképes volt.

Napirend-módosító javaslat érkezett Tóth Lászlótól, a dzsúdószövetség elnökétől: az első napirendi pont, mármint a beszámoló, már nem aktuális, mondta. Maradjon egyetlen napirendi pont: a bizalmatlansági indítvány.

Baráth Etele lett a levezető elnök. Háromtagú mandátumvizsgáló és szavazatszámláló bizottság alakult Schmidt Gábor, illetve Gyulai Miklós vezetésével. Kulcsár Krisztián személyes érintettség miatt nem szavazhatott. Kiderült, időközben 43-ra nőtt a szavazásra jogosultak száma.

E szavazólapokra egyetlen kérdés került: Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?

A titkos szavazás végeredménye így alakult: 24-en megvonták a bizalmat Kulcsár Krisztiántól, 18-an mellette voksoltak, egy szavazat érvénytelen volt.

Ettől a pillanattól kezdve tehát Kulcsár Krisztián a MOB 126 éves történetében az első elnök, akit bizalmatlansági indítvánnyal elmozdítottak a helyéről. Zárszavában arról beszélt, hogy január 31-ig ellátja elnöki teendőit, amire már csak azért is szükség van, mert három hét múlva meg kell érkeznie Pekingbe, a téli olimpiára a magyar küldöttség első csapatának. A rendkívül bonyolult procedúrát valakinek le kell vezényelnie. A hírek szerint például csak kínai légitársaság gépével lehet beutazni az országba.

Azt viszont egyértelművé tette, hogy ő már nem utazik az olimpiára. 

„Szomorúság van a szívemben – kezdte Kulcsár a szavazást követő sajtótájékoztatót az Index kérdésére válaszolva. – Félig tele a pohár, azt hittem, nyerni fogok, de aztán a józanság és a közhangulat visszarántott a realitás talajára. Január 31-ig vagyok elnök. Arra szerződtem, hogy adjak tartást, tartalmat a MOB-nak. Szerettünk volna egy olyan MOB-ot, amelyre büszkék lehetünk, amikor találkozunk a NOB vezetőivel. Sosem akartuk megváltoztatni a status quót, amikor én átvettem 2017 májusában az elnöki posztot, ez már nem az a MOB volt, mint korábban. Inkluzívak voltunk, nem exkluzívak, senkit sem akartunk kiszorítani a tagságból. Remélem, hogy nem lesz visszarendeződés.”

Kulcsár kapott a tiszteletdíjára vonatkozó kérdést is.

„A lelkiismeretem nagyon tiszta a tiszteletdíjamat és a jutalmamat illetően. Már 2017-ben világossá tettem, hogy nekem nincs egyéb jövedelmem, én dolgozni akarok, és ezért tiszteletdíj jár. Sohasem titkoltam a fizetésemet, amit meg is szavazott az elnökség. Bár minden ilyen köztestület ilyen átláthatóan működne, mint a MOB.”

Szóba kerültek Kulcsár ambíciói is a NOB-tagságot illetően.

„A NOB-ban most egy magyar úgynevezett egyéni tag van Schmitt Pál személyében, és egy sportolói bizottsági tag, utóbbi Gyurta Dániel – válaszolta a leköszönő elnök. – Itt csak egyéni tagság van, ez egy olyan klub. Nincsenek szabályok, nincsenek automatizmusok. nagyon ritkán fordul elő, hogy egy adott ország képviselője helyére ugyanabból az országból kerül be valaki. A NOB-tag a NOB-ot képviseli Magyarországon, és nem fordítva.”

„Mit csinálnék másként? – töprengett Kulcsár. – Az irányon nem változtatnék. Biztos, hogy hiba volt hagyni félreértelmezni a szándékainkat, jobban kommunikálnék. Egy kis politikai bölcsesség sem ártott volna. Jobban meg kellett volna magyaráznunk a törekvéseinket, így elejét tudtam volna venni a támadásoknak.”

A hogyan továbbról elmondta, hogy az alapszabály úgy szól, tizenöt napon belül ki kell írni a választást, nem ártana lebonyolítani február 4-ig, a téli olimpia kezdetéig. A magyar küldöttség első csoportja január 26-án utazik el, benne az éremesélyes rövid pályás gyorskorcsolyázókkal. Már megvásárolták a repülőjegyeket a pekingi csapatnak. Végül minden rendben lesz, persze kompromisszumokkal, a korcsolyázók például kilenc órát fognak rostokolni Amszterdamban, de masszőrökkel teszik elviselhetővé a várakozást a businessváróteremben. 

„Nagyon meglepődtem, amikor a november 27-i közgyűlés után megjelent egy támadó jellegű cikk a Nemzeti Sportban – ismerte el Kulcsár. – Eleinte nem érzékeltem, hogy ennyire komoly lenne a helyzet. De aztán kezdtem érzékelni, és akkor határoztam el, hogy az a becsületes út, ha bizalmi szavazást írok ki. Nem vagyok ostoba, nem akartam kitenni magam egy máshonnan érkező esetleges nyomásnak.”

További terveiről nem nagyon tudott mit mondani:

„Ha kívülállóként olvasnám a rólam írt cikkeket, akkor nem valószínű, hogy a saját köszönésemet fogadnám. Egyelőre nincsenek terveim a jövőre vonatkozóan, de a sportot nem tudom és nem is akarom elhagyni. A feleségem azt mondta, hogy ha egy ajtó becsukódik, akkor mindig új ajtók nyílnak ki, De most teljes sötétségbe borult az a szoba, ahol most éppen vagyok.”

A szavazás befejeztével – már csak ilyen az – élet természetesen azonnal megkezdődött a találgatás Kulcsár utódjáról. Mindenki Gyulay Zsoltot, a Hungaroring Részvénytársaság elnök-vezérigazgatóját tartja esélyesnek a MOB-elnöki posztra.

Nem teszek úgy, mintha semmiről nem tudnék – kezdte a kétszeres olimpiai bajnok kajakos. – Volt egy elképzelésem, 2024-ben terveztem volna, hogy harcba indulok a MOB-elnöki posztért, amikor betöltöm a hatvanat. Lehet, hogy most mindez előbbre kerül, nem tudom. A MOB-elnöki posztra fel kell kérni az embert, majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok a közeljövőben. 

Gyulay azt sem tartotta kizárhatónak, hogy már MOB-elnökként utazik ki a pekingi téli olimpiára. 

(Borítókép: Kulcsár Krisztián. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok