Index Vakbarát Hírportál

Összezúzták az olimpiai álmomat – mondja a Tokióból hazatérő kajakozó

2021. július 20., kedd 09:11

A hétvége egyik fő sporthíre volt, hogy a kajak-kenu szlalom szakágban kvótás Schmid Julia lemondott a tokiói ötkarikás szereplésről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azon döntését követően, miszerint csakis Covid–19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja. A sportoló a Blikknek az olimpiai álmai összezúzásáról és a kényszerhelyzetbe hozataláról beszélt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége július 9-én döntött arról, hogy csakis Covid–19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja a tokiói olimpián. Ezt követően a szlalomkajakban visszaosztott kvótával rendelkező Schmid Julia jelezte, hogy ezen okból lemond az olimpiai indulásról, így a magyar olimpiai bizottság visszavonja nevezését a július 28-án kezdődő versenyre

– jelentette be szombaton a MOB, jelezve, hogy a témában további kommentárt nem kíván tenni.

Ezt viszont megtette az Ausztriából honosított világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Schmid Julia a Blikk kérdéseire válaszolva.

A sportoló elmondta, egyáltalán nem oltásellenes, egy bécsi klinikán dolgozik állatorvosként, és tisztában van vele, mennyire fontos a vakcina.

Adja magát a kérdés, hogy akkor miért nem oltatta még be magát.

Viszonylag későn szereztem meg a kvótát, sok versenyen vettem részt, és amikor lett volna lehetőségem oltatni, migrénes fejfájással küzdöttem, hánytam, ágyhoz voltam kötve. Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáborozni. A terv az volt, hogy a tokiói játékok után beoltatom magam

– felelte a lap kérdésére.

A játékok előtt két héttel ugyanakkor a magyar bizottság kötelezővé tette a vakcinát.

Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosított volna semmilyen védettséget az olimpia idejére, viszont a mellékhatások veszélyeztethették volna a szereplésemet, én pedig ezt nem akartam kockáztatni.

Schmid elmondta, e-mailben tájékoztatták a döntésről, és felajánlották neki, hogy Tokióba szállítanak neki egy adagot, és szombaton felkeresték a MOB képviselői a hotelban.

Bíztam benne, hogy hallgatnak rám, az észérvekre, de azt a választ kaptam, vagy elfogadom most a vakcinát, vagy mehetek haza. Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésről, kényszerhelyzetbe hoztak.

A sportolónő 33 évesen vehetett volna részt először ötkarikás játékokon, miután a szakág felkerült a tokiói programba.

Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúzták az olimpiai álmomat. Összetörtem, elveszettnek érzem magam. Egy olimpiai szereplés mögött valójában nem egy-két év munkája van. Én tíz esztendeje gyakorlatilag napi kétszer edzem a civil munkám mellett. Nagyon nehéz ezt megemészteni.

(Borítókép:  MTI/EPA/Martin Divisek)

Rovatok