Index Vakbarát Hírportál

Világcsúcsot döntött az egy négyzetméterre jutó olimpiai bajnokok száma

2021. július 20., kedd 17:43 | aznap frissítve

Sajnálhatja, aki nem volt ott kedd déltájban a Millenáris Park nagyépületében, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyitotta a Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem című interaktv kiállítást. Kétség sem férhet hozzá, hogy az adott pillanatban itt volt a legnagyobb a világon az egy négyzetméterre jutó olimpiai bajnok száma.

Bármely nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, a 177 olimpiai arany-, 151 ezüst- és  174 bronzéremre.

Ezzel a mondattal nyitotta meg kedd délben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Millenárison a Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem című fantasztikusan gazdag olimpiatörténeti kiállítást, amely az elmúlt 125 évben született magyar olimpiai sikereknek állít emléket. Gulyás, a kiállítás fővédnöke sporttörténésznek is becsületére valló memóriával, fejből sorolta az elmúlt évtizedek emblematikus magyar olimpiai diadalait az '56-os melbourne-i véres magyar–szovjet vízilabda-mérkőzéstől Balczó András müncheni nagy futásán át Kolonics György sydney-i kenubravúrjáig, Gyurta Dániel londoni heroikus győzelméig a 200 méteres mellúszásban és a férfipólósok athéni, szerbek elleni utolsó negyedének csodájáig, miközben a kivetítőn peregtek a korabeli felvételek.

Schmidt Gábor, a MOB alelnöke, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a megannyi kedves emlék közül a számára legkedvesebbet, „Kolo” sydneyi kenusikerét emelte ki, rámutatva, hogy a világ talán legjobb kenusa még abban sem bízott, hogy egyáltalán döntőbe kerül, aztán tessék, a viharos vízen tanítani való versenyzéssel másodszor is olimpiai bajnok lett. 

A pazar kiállításon a 305 ereklye között ott látható Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány három inge, amelyekben a négyévente menetrendszerűen érkező győzelmeket ünnepelve játékosaival a vízbe ugrott, továbbá Mező Ferenc szellemi olimpiai aranyérmét eredményező eredeti kézirata 1928-ból, nem is beszélve Ónodi Henrietta saját tervezésű tornadresszéről, amelyben aranyérmes lóugrás-gyakorlatát bemutatta Barcelonában. És fényképen láthattuk a legendás barcelonai lovat is, amelyet Békéscsaba – Heni szülővárosa – megvásárolt a katalán várostól. 

Az eseményen megjelent a százéves Keleti Ágnes, a földkerekség legidősebb  ötszörös  olimpiai bajnoka, akit fia, Rafi kísért be a terembe, és akit Gulyás Gergely hatalmas virágcsokorral fogadott. De ott volt a megnyitó legidősebb férfi olimpiai bajnokaként a 95 éves öttusázó Benedek Gábor is, aki erre a megnyitóra tért haza lakóhelyéről, Németországból. 

A pazar kiállításért elsősorban Dobor Dezső kurátort illeti elismerés. Újságíró kollégánk – a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára – elárulta, hogy a mintegy 300 ereklyét fél év alatt 25 helységből gyűjtötték össze, több mint 5000 kilométer megtételével. 

A kiállítás időtartama alatt, október 10-ig összesen 94 magyar olimpiai aranyérem lesz látható a Millenárison, például Papp Laci három eredeti aranyérme, sőt, az első magyar olimpiai arany, Hajós Alfrédé is itt lesz, ezt a Sportmúzeumtól kapjuk meg – árulta el Dobor Dezső, hozzátéve, az a terve, hogy a legelső magyar arany, azaz Hajósé és a legutóbbi, amit majd Tokióból hoznak haza, egyszerre ott legyen a kiállításon. 

És hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, amikor a megjelent olimpiai bajnokok tucatjait emlegettük, íme egy csokor azokból a hősökből, akik tiszteletüket tették ma délben a Millenárison:

Vörös Zsuzsa, Martinek János, Török Ferenc, Balczó András, Benedek Gábor (öttusa), Hammerl lászló (sportlövészet), Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Csongrádi László, Szekeres Pál (vívás, utóbbi paravívás), Berki Krisztián, Borkai Zsolt (torna), Kőbán Rita, Szabó Gabriella (kajak), Tatai Tibor (kenu), Vári Attila (vízilabda), Varga János (birkózás), Gedó György (ökölvívás), Risztov Éva (úszás), Szentmihályi Antal (labdarúgás).

 (Borítókép: Sok-sok négyzetméternyi falra volt szükség az össze magyar olimpiai bajnok fotójához.  Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok