Index Vakbarát Hírportál

A jó oldala a zárt kapuknak: ez lehet a legzöldebb olimpia

2021. július 22., csütörtök 10:33

A sportolók és a szurkolók biztosan bánják a zárt kapus olimpiát, a bolygó azonban némileg fellélegezhet miatta. Amikor még nem lehetett tudni, hogy nézők nélkül rendezik meg a tokiói ötkarikás játékokat, az előzetes becslések 2,73 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátással számoltak (ami például Vancouver vagy Melbourne éves termésénél is nagyobb érték), ez viszont nézők hiányában biztosan csökkenni fog. A szakértők 12 százalékkal kisebb fogyasztást várnak, de ez a szám akár nőhet is.

A 2,73 millió tonna sem lett volna a legmagasabb az olimpiák történetében: Rióban 3,6, Londonban 3,3 volt a kibocsátott CO2 mennyisége.

A tokiói szervezők már korábban felesküdtek a környezetvédelemre, ennek köszönhetően például a média képviselőit elektromos kisbuszokkal szállítják a központi buszállomás és a sajtócentrum között, az olimpiai faluban szinte csak megújuló energiát használnak, az érmek pedig újrahasznosított fémhulladékból készültek.

Azaz ez lehet a legzöldebb olimpia.

Egy április tanulmány szerint a tendencia rossz, ugyanis a Szocsiban rendezett téli olimpián is megnőtt a környezetszennyezés (2018-ban Phjongcshangban jóval kisebb volt a nézőszám), éppen ezért vagy limitálni kell a nézőszámot a jövőben, vagy hosszú távra ki kellene jelölni azokat a nagyvárosokat, amelyek között majd forgatják a rendezés jogát, hiszen akkor az infrastruktúra sem lesz az enyészeté.

A 2024-es párizsi olimpia szervezői ígéretet tettek, hogy a londoni fogyasztás felét fogják produkálni. Addig is Tokió kitaposhatja az utat a környezettudatos olimpiák számára.

Rovatok