Index Vakbarát Hírportál

Augusztus 6-án megállhat az olimpia

2021. július 22., csütörtök 15:15

Akiba Tadatosi, Hirosima korábbi polgármestere petíciót kezdeményezett annak érdekében, hogy augusztus hatodikán, a japán város lebombázásának évfordulóján az olimpia 8:15-kor, a Little Boy ledobásának pontos időpontjában álljon meg egy percre.

Az egykori politikus még július 16-án adta be az online indítványt a change.org oldalon (amit már közel 4000-en írtak alá), pont aznap, amikor Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a városba látogatott.

Akiba szerint Bachnak kötelessége elfogadnia a kérvényt, hiszen az olimpia pontosan a békéről, valamint a békés eszmék hirdetéséről szól optimális esetben.

Ha nem állnak meg augusztus hatodikán, ha nem emlékeznek meg bármilyen cselekedettel, akkor nincs joguk az olimpiát békefesztiválként emlegetniük. Egy néma ima a legkevesebb, amit tehetnének 

– fogalmazott a 78 éves egykori polgármester.

Akiba 2009-ben (még városvezetőként) elkötelezetten harcolt azért, hogy a két atombomba által sújtott város, Hirosima és Nagaszaki közös olimpiai pályázatot adjon be 2020-ra. Nagaszaki azonban nem vállalta, Akiba pedig 2011-ben, 12 év regnálás után lemondott, hogy a Hirosima Egyetemen matematikát tanítson. 

1945. augusztus 6-án az amerikaiak által indított atomtámadás során mintegy 70 000 ember vesztette életét Hirosimában, a város épületeinek nagyjából 70%-a pedig megsemmisült. A robbanás sugarának egy kilométeres körzetében tartózkodók körülbelül 90%-a meghalt.

(Borítókép:  Maja Hitij /  Getty Images)

Rovatok