Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Áron bosszút állhat Szatmári Andrásért

2021. július 24., szombat 08:19

Szilágyi Áron a nyolcaddöntők második etapjában lépett pástra a férfi kardozók között. Nagyon kellett tőle a jó teljesítmény, hiszen az első fordulóban Decsi Tamás és Szatmári András is elvérzett. Utóbbit az iráni Ali Pakdaman győzte le, aki a következő körben a Decsit kiejtő, kétszeres Európa-bajnok Max Hartungnak is okozott nehéz pillanatokat, sőt! 

Egy ponton már 10:6-ra vezetett, igaz, a csarnok ekkor nem rájuk, hanem a világbajnok és világranglista-vezető Oh Szang-ukra figyelt, aki első látásra komoly bokasérülést szenvedett a saját asszójában.

Néhány perc ápolás után aztán talpra állt, és meg sem állt a győzelemig.

Közben Pakdaman sem lassított, 12:8-ra vezetett Hartunggal szemben, és bár az ötödik kiemelt kicsit közelebb tudott férkőzni, a hajrá is az iránié volt, aki végül 15:9-re nyert. Szilágyi Áron győzelme esetén ő várt volna a kétszeres címvédőre a legjobb 8 között, ami hatalmas meglepetés.

De előtte a Vasas kardozójának egy másik iránival, Mojtava Abedinivel kellett megküzdenie.

Az ázsiai tusával indult a csörte, amire viszont egymás után nyolcszor (!) is válaszolt London és Rio olimpiai bajnoka, gyorsan jött is a félidő.

A szünet után némileg kiegyenlítettebbé vált a csata, de Szilágyi pontosan tudta, mikor mit csinál, szinte minden az elképzelései alapján zajlott. 14:7-nél is teljesen higgadt maradt, és úgy vitte be a győztes tust, mintha az a legtermészetesebb dolog lett volna.

Az elejétől kezdve sikerült megvalósítani azt, amit terveztem. Tudtam azt, hogy az első pár találat után ha ő nem vált, nem alakítja át a vívását, akkor ez jó lesz végig, nem változtattam az előkészítésemen, próbáltam agresszívan befejezni a támadásokat. Ugyanúgy iráni ellenfél jön, kicsit máshogy vív, magasabb, de nem ennyire koordinált, meglátjuk, hogy tud-e valami meglepetéssel előrukkolni

– értékelt a könnyed győzelem után Szilágyi.

A következő körben tehát jöhet Pakdaman, akit innentől kezdve aligha lehet félvállról venni.

(Borítókép: Szilágyi Áron (balra) a tokiói olimpia nyolcaddöntőjében. Fotó:  Mohd Rasfan /  AFP)

Rovatok