Index Vakbarát Hírportál

Drámai végjátékban nyertek a svédek a kézitorna nyitányán

2021. július 24., szombat 11:14 | aznap frissítve

Magyar idő szerint szombaton hajnali 2-kor kezdődtek meg a férfikézilabda-torna küzdelmei a tokiói olimpián.

A program a Norvégia–Brazília összecsapással indult. Az A csoport első mérkőzése szoros küzdelmet hozott, a félidőben ugyanis még a brazil válogatott állt jobban: harmincpercnyi játék után 13–12-re vezetett a riói olimpián negyeddöntőig jutó dél-amerikai együttes.

A második játékrészben viszont fordítani tudott Norvégia, és végül a nyolc gólig jutó Sander Sagosen vezérletével 27–24-re győzött. 

Az A csoport második találkozóján a 2008-as pekingi és 2012-es londoni olimpia bajnoka, valamint a 2016-os riói játékok ezüstérmese, Franciaország lépett pályára Argentína ellen.

A dél-amerikai csapatból hiába jutott nyolc gólig az irányító Diego Simonet, a francia válogatott a 12–10-es félidei vezetés után hat góllal 33–27-re múlta felül ellenfelét, és győzelemmel kezdte meg szereplését a tokiói olimpián. 

Az A jelű hatos döntőnek is beillő harmadik csoportmérkőzésen Spanyolország 28–27-re győzött Németország ellen. A két veszprémi játékossal, Rodrigo Corralesszel és Jorge Maquedával felálló spanyolok a félidőben 13–12-es hátrányban voltak, de kiélezett végjáték után végül fordított Jordi Ribera csapata, és 28–27-re megnyerte a mérkőzést. 

A B csoport programját Svédország indította a Bahrein elleni mérkőzéssel, a skandináv csapat pedig alaposan megszenvedett ázsiai ellenfelével szemben: a gólgazdag találkozón a bahreiniek még 18–16-ra vezettek az első félidőt követően. A találkozó végig szoros volt, de a svédek a második félidőben – a 13 gólig jutó balszélsőnek, Hampus Wannénak is köszönhetően – fordítani tudtak. 

Az utolsó percekre is maradt viszont izgalom, 32–31-es svéd vezetésnél ugyanis Bahrein hétméterest kapott a rendes játékidő legvégén, így jöhetett az időn túli hétméteres, azonban Andreas Palicka védeni tudta a büntetőt, amivel a svéd válogatott megőrizte egygólos előnyét, és 32–31-es győzelemmel kezdte az olimpiát. 

A B csoport második mérkőzésén a korábban Magyarországon is megforduló, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes Roberto Parrondo által irányított Egyiptom 37-31-re győzött Portugália ellen. Az afrikai csapatból hat gólig jutott a Telekom Veszprémnél játszó jobbátlövő, Omar Yahia.

A nap utolsó mérkőzésén a címvédő Dánia 47-30-ra győzte le a házigazda Japánt a B csoportban. 

A hatcsapatos csoportokból az első négy helyezett jut tovább a negyeddöntőbe.

Rovatok