Index Vakbarát Hírportál

Történelmi tripla: Szilágyi Áron ismét olimpiai bajnok!

2021. július 24., szombat 14:25

Szilágyi Áron rendkívül magabiztos vívással, szinte hibátlan teljesítménnyel legyőzte a férfi kard egyéni döntőjében az olasz Luigi Samelét, ezzel másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét!

„Kimmel már vívtam olimpiai elődöntőt (remélem, emlékszik még rá), Samelével még nem. Bármelyikük is lesz az ellenfelem, nem kívánságműsor, fel fogok készülni, de nem nézem meg az asszójukat” – mondta Szilágyi Áron a győztes elődöntő után, még akkor, amikor a másik el sem kezdődött. Kim Dzsonghvan nagyon közel állt ahhoz, hogy megpróbálhasson visszavágni a 2016-os riói elődöntőért, 12:6-ra is vezetett, Luigi Samele viszont ekkor hihetetlenül elkapta a ritmust, és sorozatban kilenc tussal megfordította a csörtét, amivel bejutott a fináléba.

A kétszeres címvédő egész nap, minden győztes meccse után kiemelte, hogy nem az ellenféllel foglalkozik, csak magára koncentrál, és arra, hogy a saját vívását, stílusát hozza mindig. Eddig bejött neki.

A győzelemmel duplán is történelmet írhatott. Egyrészt ő lehetett az első férfi a világon, aki egyéniben háromszor is győz kardban. 

Másrészt a legsikeresebb magyar olimpiai sportág legeredményesebb egyéni olimpikonjává válhatott, ugyanis még a nagy elődök közül sem volt képes arra senki, hogy háromszor nyerjen egyéniben aranyérmet.

Döntőbeli ellenfele eddig egy bronzot szerzett ötkarikás játékokon, még 2012-ben csapatban. Az már biztossá vált, hogy a kollekciója bővül, ami egyébként születésnapi ajándéknak sem utolsó, ugyanis a finálé másnapján tölti be a 34-et. Egyébként annál a bizonyos bronzéremnél ott volt a csapatban az a Diego Occhiuzzi, akit az akkor még 22 éves, szinte zöldfülű (ám már második olimpiáján szereplő) Szilágyi Áron az egyéni döntőben igen simán legyőzött.

De ennyit a felvezetésről.

Egészen szép számmal érkeztek nézők a döntőre, akik persze hivatalos személyek, stábtagok és újságírók voltak, hiszen az olimpia zárt kapus. És mindannyian azt látták, hogy Szilágyi villámgyorsan 3:0-s fórra tesz szert, aztán hiába jött egy olasz pont, Szilágyi két tussal válaszolt. Álomkezdés, majd egy remek védés után visszatámadott a címvédő, tökéletesen. 6:1, és még csak fel sem eszméltünk. Aztán 7:1, majd négy józanító olasz találat, máris 7:5, de Szilágyi gyorsan lehűtötte a kedélyeket, 8:5-nél jött a szünet. Samele az első félidő végén azért jelezte, hogy ennek korántsem volt vége, de azt is láttuk, Szilágyi más szintet képvisel, ha ritmusban van.

És pontosan ezt mutatta a szünet után, sorozatban négy tussal! Persze Samele sem adta magát könnyen, két találattal replikázott, de ez sem zavarta meg, és 14:7-nél már nem lehetett, hogy ne ő nyerjen! És persze nem remegett meg a keze, bevitte az utolsó találatot is! Fantasztikus, hihetetlen, félelmetes teljesítménnyel SZILÁGYI ÁRON HÁROMSZOROS OLIMPIAI BAJNOK!

(Borítókép: Szilágyi Áron olimpiai bajnok férfi kardvívásban. Fotó:  Fabrice Coffrini / AFP)

Rovatok