Index Vakbarát Hírportál

Káprázatos magyar siker, elit klubba került Szilágyi Áron

2021. július 25., vasárnap 12:09

Sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok lett férfi kardvívásban (méghozzá egyéniben) Szilágyi Áron, ami egyedülálló teljesítmény. Ő lett az első férfi vívó, aki egyéniben háromszor is olimpiát tudott nyerni. A 31 éves magyar sportoló egy olyan elit klub tagja lett, amelyben többek között Carl Lewis és Michael Phelps is tag: a sorozatban legalább három egyéni olimpiai bajnoki címet nyerőké.

Négy év kőkemény edzés, lemondás, nélkülözés és szinte állandó versenyzés – ha mindez jó eredményekkel is párosul, eljut egy sportoló az olimpiára. És ez még csak a kvalifikáció, az ötkarikás játékokon ugyanis minden kontinensről a legjobb sportolók gyűlnek össze, így egy olimpiai aranynak szinte felbecsülhetetlen értéke – azért forintban mérhető – van.

Szilágyi Áron az elmúlt három olimpiászt végigcsinálta (a tokióiról dokumentumfilm is készült, melynek díszbemutatóján ott voltunk), voltak hullámvölgyei és fájó vereségei, de az olimpián mindig nagyon koncentráltan és összeszedetten vívott, aminek sorozatban három aranyérem lett a gyümölcse. 

Vannak sokszoros olimpiai bajnokok, olyanok is többen vannak, akik egymás után több olimpián lettek aranyérmesek a csapatversenyeknek köszönhetően, de olyanok viszonylag kevesen vannak, akik legalább három, egymást követő olimpián megnyerték ugyanazt a versenyszámot egyéniben. Őket gyűjtöttük össze, hozzájuk csatlakozott Tokióban Szilágyi Áron.

Öt olyan sportoló van az olimpiák történetében, aki négy, egymást követő játékon is aranyérmes lett ugyanabban az egyéni versenyszámban:

Az egymás után háromszor diadalmaskodó olimpikonokból már több van, különösen ha belevesszük a téli játékokat is. Kezdjük máris a magyar sportolókkal, hiszen két bajnokunknak is sikerült ez a bravúr: Egerszegi Krisztina 200 méteres hátúszásban nem talált legyőzőre Szöulban, Barcelonában és Atlantában sem, míg Papp László ökölvívó Londonban, Helsinkiben és Melbourne-ben.

Természetesen külön kiemelést érdemel minden idők legeredményesebb olimpiai bajnoka, Michael Phelps. A visszavonult amerikai úszó 28 ötkarikás érmet nyert a pályafutása során, ezek közül 23 arany – nemhogy utolérni, megközelíteni is rendkívül nehéz lesz. A fent említett 200 vegyes sikerei mellett a 100 és a 200 méter pillangót is egyaránt 3-3 alkalommal nyerte meg olimpiákon, és van olyan világcsúcs (400 méter vegyes), ami mindmáig az ő nevéhez fűződik.

Usain Bolt, minden idők egyik legjobb sprintere Pekingben, Londonban és Rióban sem talált legyőzőre 100 és 200 méteren sem – utóbbi két olimpián a váltót is megnyerte Jamaicával, így összesen nyolc ötkarikás elsőséggel zárta le pályafutását. Többek között az alábbi sportolóknak jött még össze sorozatban három olimpiai bajnoki cím (a listánk természetesen a teljesség igénye nélkül készült):

Ugyan cikkünk az egyéni győztesekről szól, de a csapatversenyek győzteseit is meg kell említenünk, hiszen egy magyar sportoló a csúcstartó, méghozzá egy kardozó. Gerevich Aladár sorozatban hat (!) olimpiai aranyat nyert a magyar férfi kardcsapattal, ami egyedülálló teljesítmény. Az örökranglista második helyén eme legendás kardcsapat egy másik tagját, Kovács Pált találjuk, aki öt győzelemnek volt a részese, míg Kárpáti Rudolf négynek. A nőknél Lisa Leslie a rekorder: zsinórban négy olimpiai elsőség az amerikai kosárcsapattal.

(Borítókép: Szilágyi Áron a tokiói döntő megnyerése után. Fotó: Bradley Kanaris / Getty Images Hungary)

Rovatok