Index Vakbarát Hírportál

Ki a legnépszerűbb sportoló az olimpiai faluban?

2021. július 25., vasárnap 20:02

Harminchárom sportág 339 versenyszámában több mint 11 300 sportoló versenyez a tokiói olimpián. De vajon ki a legnépszerűbb közülük az olimpiai faluban?

Ha a közösségi médiát vesszük alapul, toronymagasan Cristiano Ronaldo a világ legnépszerűbb sportolója a maga mintegy 517 millió követőjével. Őt követi második helyen 298 millió követővel Lionel Messi. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán is egy futballistát találunk: Neymar 283 millió követővel bír. A negyedik legpopulárisabb az indiai krikettező, Virat Kohli 195 millió követővel, míg az ötös listát LeBron James kosárlabdázó zárja 157 millióval.

Az olimpiai faluban azonban egyikük sincs ott, és reprezentatív felmérést sem végzett senki (még…) arról, hogy ki ott a legnépszerűbb sportoló. A koronavírus-járvány miatt szigorú szabályozások mellett zajlik az olimpia, a sportolók és az újságírók is feszes menetrendet követnek naponta, ami rendkívül megnehezíti a személyes interakciókat.

A közösségi médiában megjelenő posztokból azonban képet kaphatunk az olimpiai faluban zajló dolgokról, és a fotók alapján úgy fest, egy teniszező a legnépszerűbb: Novak Djokovics.

A szerb világelső történelmet írhat Tokióban: megcsinálhatja a Golden Slamet.

Már a Grand Slam (amikor egy játékos egy évben mind a négy nagy tornát – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open – megnyeri) is ritka a teniszben, nemhogy a Golden Slam, ami a négy Grand Slam-torna és az olimpia megnyerését jelenti – egy évben.

Djokovics az ötből hármat már kipipált, az Australian Opent, a Roland Garrost és Wimbledont is megnyerte idén, Tokióban pedig az olimpiát is behúzhatja. A US Opent nyár végén rendezik. A Golden Slam eddig egy teniszezőnek sikerült: Steffi Grafnak 1988-ban. A férfiaknál Grand Slamet Rod Laver csinált 1969-ben, igaz, Djokovics 2015–2016-ban címvédő volt mind a négy versenyen. Tokióban ráadásul legnagyobb riválisai sem lesznek ott: Roger Federer és Rafael Nadal sem indult, a címvédő Andy Murray pedig visszalépett.

A tenisz népszerű sportág, a ranglistát vezető Djokovics pedig szinte egész évben úton van, így nem csoda, hogy a világ minden tájáról vannak csodálói. Egyik nap például a belga tornászokkal nyújtott.

De a sportolók étkezdéjében előbb egy török, majd egy indiai sportolóval is fotózkodott, és bár nem voltunk jelen egyik kép születésénél sem, aligha Djokovics kezdeményezett. És aki utánanéz, még többtucatnyi képet lehet találni a szerb teniszezőről, amint kedélyesen pózol az olimpiai falu lakóival.

„Fantasztikus élmény számomra. Csodálatos érzés látni, hogy ennyien követik és szeretik a teniszt. Az országunkat és a sportágunkat is képviseljük az olimpián, egyedi dolog, hogy ennyi különböző sportolóval lehet egy helyen az ember. Megfigyelhetjük, ki hogyan edz, hogyan regenerál, hogyan étkezik, hogyan gondolkodik a sportról és az életről. Nagyszerű dolog, jól érzem magam itt” – idézi a USA Today Novak Djokovicsot.

„Szerencsés vagyok, hogy már a negyedik olimpiámon szerepelhetek, az olimpiai falunak mindig ilyen a hangulata. Egyéni sportolóból keveset kapunk ebből. A Davis-kupa vagy az ATP-kupa hasonló élmény, de az olimpia nagyon különleges. Minden egyes pillanatát élvezem” – zárta gondolatait a szerb teniszező.

(Borítókép: Novak Djokovics első fordulóbeli meccsén Tokióban. Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok