Index Vakbarát Hírportál

Nem is szenzáció: francialecke Kevin Durantéknak

2021. július 25., vasárnap 17:41 | két éve frissítve

Bár olimpián legutóbb 16 éve szenvedett vereséget az Egyesült Államok férfikosárlabda-válogatottja, annyira zaklatott volt a Team USA felkészülése a tokiói olimpiára, és olyan pocsékul játszott a csapat az edzőmeccseken, hogy valójában cseppet sem meglepő a nyitány: a jenkik 81-76-ra alulmaradtak Franciaországgal szemben az olimpiai torna nyitányán.

Már az sem volt normális, hogy az NBA-döntőről 24 órával a vasárnapi rajt előtt magángéppel esett be a finálé három résztvevője: Khris Middleton és Jrue Holiday a bajnok Milwaukee Buckstól és Devin Booker a Phoenix Sunsból, akik csak vasárnap hajnali egykor kerültek ágyba. Hát lehet így csapatépítésről beszélni?

Nem lehet. Gregg Popovich, a Team USA vezetőedzője és segítője, a Golden State Warriors együttesével három NBA-címet nyerő Steve Kerr nem is alapozhatott másra, mint játékosai egyéni képességeire. Csakhogy a kosárlabda csapatjáték...

Franciaország–Egyesült Államok 81-76 (15-22, 22-23, 25-11, 21-20).

Franciaország: Yabusele 6, Gobert 14, Batum 3, Fournier 28, De Colo 13, Csere: Fall 7, Luwawu-Cabarrot 2, Heurtel 5, Poirier 3.

Egyesült Államok:  LaVine 8, Lillard 11, Durant 10, Adebayo 12, Green 4, csere: Tatum 9, K. Johnson, Booker 4, Holiday 18, McGee 2.

Bár az első húsz percben is dadogott a labda az amerikaiak kezében az A csoport nyitómeccsén Szaitamában, de ekkor még a franciák nem hitték el, hogy van keresnivalójuk, és ennek megfelelően 45-37-re vezetett a legutóbbi három olimpián diadalmaskodó amerikai csapat. Sőt, még 3:41 perccel a vége előtt is 74-67-re jobban álltak Kevin Duranték, csakhogy akkor a franciák Evan Fournier vezérletével kivágtak egy 14-0-s szériát, és bár a végén Damian Lillard bedobott két büntetőt, majd a harmadikat kínjában a gyűrű tövére vágta, hogy a kipattanóból dobhassanak egy triplát, de a lepattanót Rudy Gobert szedte le...

 Evan Fournier meccsnyerő bravúros triplája:

Az amerikaiakat megviselte, hogy Durant már a harmadik negyed közepén összeszedte a negyedik személyijét, és a végén ki is pontozódott. Az utolsó percben elképesztő kavalkád alakult ki, Bam Adebayo ziccert hibázott, a lepattanóból Zach LaVine próbálkozott triplával, majd Durant szintén, de minden dobás lepattant a gyűrűről. Majd Lillard el is csúszott, szóval totális káosz uralkodott. Néhány árulkodó adat: az amerikaiak mezőnyszázaléka 36,2 volt, a franciáké 46,8; a lepattanópárharcot pedig 42-36-ra nyerték meg a gallok.

Ezzel az amerikaiak 25 meccses olimpiai győzelmi sorozata szakadt meg. Érdekes, hogy két éve a világbajnokságon is kikaptak a franciáktól a negyeddöntőben, bár ott egy lényegesen gyengébb csapattal szerepeltek, és végül csak hetedikek lettek. 

Persze ezzel  még semmi sincs veszve, a három csoportból az első két-két csapat, plusz a két legjobb harmadik jut be az egyenes kieséses szakaszba a legjobb nyolc közé.

Fournier, a meccs hőse nem csinált nagy ügyet a győzelemből.

Most úgy jött ki a lépés, hogy én vettem a hátamra a csapatot – mondta. – És ismerem ezeket a srácokat. Nagy győzelem ez a mai, az ország büszke lesz ránk. De ez csak egy meccs volt, semmi több.

Két éve, amikor a világbajnokságon megverték az amerikaiakat, hatalmas örömünnepet ültek a pályán, most viszont csak simán kezet ráztak a jenkikkel, aztán bementek az öltözőbe. Hiába, mindent meg lehet szokni, az amerikaiak legyőzését is. 

Gregg Popovich, a vesztesek edzője sem volt különösebben meglepve.

Nincs miért meglepődnünk – mondta az ősz mester, a San Antonio Spurs szakvezetője. – Ha elveszítesz egy meccset, nem vagy meglepődve. Csalódott lehetsz, de meglepett nem. Ha azt mondanám, hogy meg vagyok lepve, azzal lenézném a franciákat. Mintha 30 ponttal meg kellett volna vernünk őket. Egy frászt. Az igazat megvallva, a franciáknak félelmetes csapata van.

Az az igazság, Vincent Collet, a franciák edzője túljárt Popovich eszén, amikor egyszerre játszatta két óriását, a 216 centis Rudy Gobert-t és a 213 centis Vincent Poirier-t, akikkel szemben a 206 centis Bam Adebayo és a 201 centis Draymond Green próbálta felvenni a harcot a palánk alatt, nem sok sikerrel. 

További eredmények, A csoport: Csehország–Irán 84-78. B csoport: Olaszország–Japán 92-82, Ausztrália–Nigéria 84–67.

(Borítókép:  Mike Ehrmann / Getty Images Hungary)

Rovatok