Index Vakbarát Hírportál

A célban közölték a kerékpárossal, hogy neki ezüst jár, nem arany

2021. július 25., vasárnap 13:21

Óriási meglepetésre az osztrák Anna Kiesenhofer nyerte a női országúti kerékpárversenyt a tokiói olimpián, ám az ezüstérmes úgy ünnepelt, hogy majdnem ő kapta az aranyat.

Magyar idő szerint vasárnap délelőtt rendezték a női kerékpárosok országúti mezőnyversenyét a tokiói olimpián. A 67 fős mezőny 137 kilométeren át küzdött, csaknem 2700 méteres szintkülönbséget teljesítettek.

A táv második felében az MTI beszámolója alapján több holland bringás is meglógott, köztük a 2011-es londoni olimpián győztes Marianne Vos és a riói bajnok Anna van der Breggen is. A mezőnyt azonban az osztrák Anna Kiesenhofer vezette, és végül hatalmas meglepetésre első olimpiáján szerepelve ő nyerte a versenyt. Ő az első osztrák, aki ebben a versenyszámban nyerni tudott.

A befutónál azonban ritka események tanúi lehettek a tévénézők és a helyszíni segítők, ugyanis

a második helyen betekerő Eb-győztes Annemiek van Vleuten úgy ünnepelte magát a célban, mintha ő győzött volna. Ő ugyanis meg volt győződve, hogy mindenkit megelőzött.

A szervezők körében ez kisebb fejetlenséget idézett elő, kis híján ők is elhitték, hogy a 38 éves holland nyert, miközben 75 másodperccel volt lassabb Kiesenhofernél.

A célban aztán közölték van Vleutennel, hogy neki csak az ezüstöt fogják a nyakába akasztani, mire a BBC szerint a kerékpáros annyit tudott felelni:

Ó, elnéztem.

A győztes osztrákról annyit még érdemes tudni, hogy nem csak a pedált tapossa:

civilben matematikus, Bécsben és Cambridge-ben diplomázott, és szerzett Phd-fokozatot.

Kövesse az olimpiát percről percre az Indexen!

Rovatok