Index Vakbarát Hírportál

Siklósi Gergely bejutott az olimpiai döntőbe!

2021. július 25., vasárnap 12:20

A világbajnok Siklósi Gergely bejutott a férfi párbajtőr egyéni fináléjába, miután 15:10-re legyőzte az olasz Andrea Santarellit.

Ismerős ellenféllel szemben folytathatta menetelését Siklósi Gergely a férfi párbajtőr egyéni számában az olimpián. A legjobb négy között azzal az olasz Andrea Santarellivel találkozott, akit 2019-ben a budapesti rendezésű vb-n ugyanígy az elődöntőben le tudott győzni. 

Aztán a döntőt is hozta, ezzel pedig berobbant a köztudatba 21 évesen.

Az olimpián is magabiztosan vívott, és Santarelli ellen is pont ugyanezt mutatta. Az első két pontot ő szerezte, majd jött egy együttes találat, aztán viszont az olasz pillanatai következtek, aki 7 másodperccel az első szünet előtt egy pontra zárkózott.

A pihenő után együttessel nyitottak, majd az olasz megszúrta Siklósi lábát, így már 5:5 volt az állás. De nem sokáig, Siklósi gyönyörű tussal vette vissza a vezetést. Ezután egy jó hosszú és idegtépő tus következett, amit a bíró többször is megszakított, és amit végül olasz találat zárt.

Azonban megint nem maradt el a válasz a világbajnoktól, nem sokkal később pedig meg is tudta duplázni az előnyét!

Fél perc volt hátra ekkor a második harmadból, ez az idő aztán érvényes találat nélkül pörgött le.

Már csak három percet kellett kibírnia az első kiemelt Siklósinak ahhoz, hogy élete első olimpiáján rögtön döntőbe jusson. De ő nem a megúszásra és a védekezésre ment, hanem inkább bevitt egy újabb találatot, viszont az olasz nagyon hamar visszajött két találatra. Aztán jött egy együttes, amivel 10:8 volt az állás Siklósi javára, de Santorelli azonnal megszúrta a következő Allez! után, másfél perccel a vége előtt pedig megint egyenlített.

Viszont ahogy eddig, úgy most is tudott újítani Siklósi, újabb találatával ismét vezetett, és már csak egy perc volt hátra.

Aztán 40 másodperccel a vége előbb újabb Siklósi-tus, nagyon közel volt a finálé! Az olasz persze ment előre, de Siklósi csodálatosan védekezett, megint ő talált, 22 másodperc volt az órán, a kivetítőn pedig 13:10 a magyar párbajtőrözőnek. Aztán 14:10, majd a mindent egy lapra feltévő olasz újabb találatot kapott, 15:10, még csak le sem járt az idő, de megszületett Siklósi győzelme!

Ez pedig azt jelenti, hogy készülhet az olimpiai döntőre!

Kazanyban nyert a francia fiú, az ukrán is nagyon kemény lenne. De nem érzek semmilyen olimpiai nyomást vagy bármi ilyesmit. Az ellenfelem meg volt illetődve, én pedig az elejétől kezdve jól építettem fel, éreztem, hogy jó a hegyem. Az elmúlt napokban voltak jelei annak, hogy jó lesz, sokan hisznek bennem. 10:10-nél kezdtünk el vívni igazán, de valahogy kiskorom óta megvan bennem egy olyan adottság vagy tehetség, hogy ha a harmadik harmadba érünk, ott van egy váltás nálam. Nem tudom megmagyarázni, ezt kaptam. Ez már mindenképp siker nekem is és Boczkó Gábornak is, bármi is lesz, úgy fogom megölelni, hogy ez a miénk. Nagyon kemény lesz a döntő

– értékelt elképesztő lazasággal a 23 éves világbajnok, aki akkor még nem tudta, hogy a fináléban Romain Cannone lesz az ellenfele, aki a másik ágon 15:10-re nyert az ukrán Ihor Rejzlin ellen.

Rovatok