Index Vakbarát Hírportál

Érem nélkül 400 vegyesen: Verrasztó Dávid 4., Hosszú Katinka 5.

2021. július 25., vasárnap 04:22

Helyi idő szerint vasárnap reggel rendezték az első úszódöntőket. Verrasztó Dávid negyedik lett 400 méter vegyesen, a nőknél ugyanezen a távon Hosszú Katinka ötödik, míg Mihályvári-Farkas Viktória hatodik.

Az érdeklődés ezúttal sem hagyott alább az úszással kapcsolatban, ám a döntők frekventáltságára való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, jegyrendszert vezetnek be. Csak azok a fotósok és újságírók jutottak be a fináléra, akik a korlátozott számú jegyek egyikéhez hozzájutottak. A belépők elosztásának alapja a döntőben részt vevő úszók számától függ, így a magyar média kedvező helyzetben van – és remélhetőleg lesz az egész olimpia alatt.

A 32 éves Verrasztó Dávid karrierje első olimpiai döntőjében úszott, és ő volt a legrutinosabb a fináléban, Chase Kalisz (27) és Max Litchfield (26) mellett csak 25 éves vagy fiatalabb versenyzők jutottak a legjobb nyolc közé. Verrasztó a negyedik legjobb idővel jutott tovább, így a hatos pályán úszott a döntőben.

Nem túl jól kapta el a rajtot a Ferencváros úszója, nyolcadikként fordult a pillangó után. A második százon már elkapta a ritmust, háton javítani tudott, így féltávnál már ötödikként fordult. Sőt a mell után megszilárdította harmadik helyét, de a gyors első 50 méterén összerázódott a mezőny, így rendkívül szoros befutó következett. Verrasztó két tizeddel lemaradt a dobogóról, negyedik helyen végzett. Az aranyérmet az amerikai Chase Kalisz nyerte.

Ez nem félig üres vagy félig tele pohár kérdése. Egy tized vagy kettő, ennyin múlott... Semmi meglepő nem történt, akit meg akartam verni, legyőztem, sajnos visszafelé nem tudok nézegetni, a végén bejöttek elém. Jobb lett volna Chase (Kalisz) mellett menni, mert ő pont úgy ússza a számot, mint én. De nem vagyok csalódott, korábban nem jött össze a döntő, most igen. Lehettem volna szerencsésebb, de így sem vagyok boldogtalan – értékelt Verrasztó Dávid a döntő után.

A női 100 méteres pillangóúszás elődöntőivel folytatódott a program, magyar résztvevő nélkül. Az első futamot a francia Marie Wattel (56,16) nyerte meg Emma McKeon (56,33) és Torri Huske (56,51) előtt, a másodikat a kínai Csan Jufej (55,89) a címvédő és világcsúcstartó Sarah Sjöströmöt (56,40) megelőzve. A szám döntőjét helyi idő szerint holnap reggel rendezik.

Harmadikként a férfi 400 méter gyors került terítékre, ahol nem kis meglepetésre Ahmed Hafnaui megnyerte a döntőt 3:43,36-os idővel, mindezt úgy, hogy ő a második tunéziai úszó, aki olimpiai döntőt úszhatott ebben a számban! Az ezüstérmes az ausztrál Jack McLoughlin lett (3:34,52), míg a bronzot Kieran Smith (3:43,94) szerezte meg.

A 18 éves tunéziai úszó 800 méter gyorson versenyez itt Tokióban. 400 gyorson eddig a legjobb nemzetközi eredménye egy ifjúsági olimpiai 8. hely volt Buenos Airesben 2018-ban. Tavaly a nyílt vízi úszással is megpróbálkozott, 10 kilométeres távon versenyzett többször. A felnőtt mezőnyben még döntős sem volt 400 gyorson!

Negyedikként a női 400 méteres vegyesúszás döntője következett, két magyar résztvevővel: Hosszú Katinka az egyes pályán, Mihályvári-Farkas Viktória a hetesen. A címvédő és világcsúcstartó erősen kezdett, elsőként fordult az első 50-en, Mihályvári-Farkas a nyolcadik helyen tempózott. Féltávnál Hosszú Katinka harmadik, Mihályvári-Farkas a hetedik helyen fordult rá a mellre. Az élen az amerikai Hali Flickinger haladt, de a japán Jui Ohasi is szorosan a nyomában volt.  Mellen elképesztően nagyott úszott a japán, aki egy testhossz előnyre tett szert a többiekkel szemben. A gyors első 50 méterén növelte is előnyét a hazai versenyző, Hosszú Katinka továbbra is a harmadik helyen haladt. Az utolsó 50-re azonban elfáradt, ötödikként csapott célba háromszoros olimpiai bajnokunk. Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett, az olimpiai bajnokot Jui Ohasinak hívják.

Még fáj mindenem a tejsavtól, nem tudom visszaidézni a versenyt, hogy mi volt jó vagy rossz. Azt tudom, hogy ma ez volt a maximum. Tegnap éreztem, hogy lehet ebben még két-három másodperc, de ma ez nem ment. Ez nem reggel kérdése, mindenkinek reggel van. Még van három szám, most nem fér bele a kesergés, azokra kell összeszednem magam – így Hosszú Katinka a döntő után.

Ha nekem valaki azt mondja csak néhány hete, hogy döntőbe jutok, és ott hatodik leszek, akkor azt mondom neki, hogy te hülye vagy. Ehhez képest itt vagyok, hatodik lettem, kimondhatatlanul boldog vagyok. Ez az idő így reggel teljesen jó, jobb, mint amit az Eb-n úsztam az előfutamban, amivel akkor meglett az A szintem. Igazából nagyon nehéz erre a reggeli úszásra átállni – hét óra alvás után képtelenség felpörögni normálisan – mondta Mihályvári-Farkas Viktória.

A nap utolsó döntőjét Ausztrália nyerte, méghozzá olimpiai és világcsúccsal a női 4x100-as gyorsváltókét.

TOKIÓ 2020

ÚSZÁS, DÖNTŐK
FÉRFI 400 MÉTER VEGYES
1. Chase Kalisz (amerikai) 4:09,42
2. Jay Litherland (amerikai) 4:10,28
3. Brendon Smith (ausztrál) 4:10,38
4. VERRASZTÓ DÁVID 4:10,59

FÉRFI 400 MÉTER GYORS
1. Ahmed Hafnaui (tunéziai) 3:43,36
2. Jack McLoughlin (ausztrál) 3:43,52
3. Kieran Smith (amerikai) 3:43,94

NŐI 400 MÉTER VEGYES
1. Jui Ohasi (japán) 4:32,08
2. Emma Weyant (amerikai) 4:32,76
3. Hali Flickinger (amerikai) 4:34,90
...5. HOSSZÚ KATINKA 4:35,98
...6.  MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 4:37,75

(Borítókép: Hosszú Katinka  2021. július 25-én. Fotó: Marko Djurica / Reuters)

Rovatok