Index Vakbarát Hírportál

Karakas Hedvig az első körben búcsúzott

2021. július 26., hétfő 04:43

Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett hétfőn a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában a tokiói olimpián.

A BHSE tavalyi Európa-bajnoka a világranglista 14. lengyel Julia Kowalczykkal kezdett a Nippon Budokan csarnokban. 

Toncs Péter tanítványa kezdeményezett többet, de nem találta a fogást ellenfelén. Másfél perc telt el az összecsapásból, amikor megint Karakas próbált indítani, de Kowalczyknak sikerült egy fejenátforgatással eldobnia őt. A zsűri visszanézte videón az akciót, és úgy ítélte meg, hogy a magyar az oldalára esett, így a bíró vazaarit jelzett. Karakast nem sokkal később megintették kilépésért, és ment előre, de ez csak arra volt elég, hogy a lengyelt is figyelmeztesse a bíró az utolsó percben.

 Nem volt lent a két könyököm, és onnan beleforgatott, de meg kell néznem videón, pontosan hogyan történt

- mondta a mérkőzést eldöntő akcióról Karakas Hedvig.

Mindig viszonylag simán megvertem eddig, akár edzőtáborban vagy versenyen. Tudtam, hogy nem akar majd dzsúdózni, elteszi a kezét, nem értem, miért nem intették. Sajnos beleragadtam abba, hogy a lengyel nem próbált akciót indítani, és a vazaari után már nem tudtam váltani. Nehéz most bármit mondanom, mert megvolt a taktikám, de ő nem akart semmit csinálni. Nem erre számítottam, a nem túl jó sorsolás ellenére azt gondoltam el tudok indulni ma rendben a tatamin. Mindent megtettem a felkészülés alatt, semmi előjele nem volt ennek a szereplésnek. Igyekszem feldolgozni a történteket, aztán meglátjuk... 

- mondta a 31 éves Karakas Hedvig, aki tavaly az év női sportolója volt Magyarországon. Az Indexnek tavaly novemberben adott nagyinterjújában azt mondta, hogy az elmúlt években már csak az olimpia foglalkoztatta, csak arra készült. 

Egy ötödik és egy hetedik helyem van eddig a londoni és a riói olimpiákról, tehát mindkétszer közel voltam hozzá, de sajnos nem sikerült. Az akarat abszolút megvan bennem, remélem, hogy ezúttal végre sikerrel járok, mert egyértelműen ez most a legnagyobb célom


- nyilatkozta Karakas Hedvig tavaly az Indexnek.

Karakas kiesésével magyar szempontból véget ért a dzsúdós versenynap. Kedden Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81) lép tatamira.

(Borítókép:  Karakas Hedvig (kékben) és a lengyel Julia Kowalczyk küzdelme a női cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 26-án. Karakas Hedvig kiesett.  Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI )

Rovatok