Index Vakbarát Hírportál

A sérült Márton Anna olimpiai negyedik lett

2021. július 26., hétfő 13:04

A tokiói olimpia női kard egyesének bronzmérkőzésén a végig sérülten vívó Márton Anna 15:6-os vereséget szenvedett a francia Manon Brunet-től, amivel a negyedik helyet szerezte meg.

Bármi lehetett a bronzmeccs vége, Márton Anna mindenképpen hős. Világbajnoki bronzérmes kardvívónknak 2020 decemberében az országos bajnokságon elszakadt a bal térdében a keresztszalag, operáció helyett azonban orvosi tanácsra inkább megerősítette a térd környéki izmokat, hiszen a műtétet követő, több hónapos felépülési idő alighanem elvette volna tőle az olimpiát.

A dráma pedig nem váratott magára sokat, már az első meccsen, a legjobb 32 között eljött. Az argentin María Belén Pérez elleni csörtében, 4:4-es állásnál egy rossz mozdulatnál kiment a térde, amihez fájdalmas arccal kapott oda. Kikérte az ötperces ápolási idejét, tudni lehetett, hogy a folytatás is veszélybe került. De nem adta fel, továbbment és megnyerte az asszót.

Ezután kapott egy jó adag fájdalomcsillapítót, majd a következő meccsét is behúzta a dél-koreai Csoj Szu-jonnal szemben. Egészen hihetetlen teljesítmény, és ezt tudta fokozni a negyeddöntőben az üzbég Zajnab Gyajibekova ellen. Az elődöntőben viszont az oroszok egyik favoritja, a Katona Renátát is búcsúztató Szofija Velikaja fölékerekedett a jó kezdés ellenére is, tegyük hozzá, a kétes együttesek közül szinte mindet a többszörös világ- és Európa-bajnoknak ítéltek.

Így hát a bronzmeccsen léphet pástra a francia Manon Brunet ellen, aki csapatban világbajnok, egyéniben Európa-bajnok, és a riói olimpián is eljutott a bronzmérkőzésig, amit akkor elveszített. Az odáig vezető után egyébként Mártont is búcsúztatta, azóta viszont minden csörtéjüket a magyar vívó nyerte.

Brunet egylámpásával indult az asszó, majd három együttesnél is ő volt a kezdeményező, 4:0-s előnyre tett szert a francia. Márton a legutóbbinál videóztatott ugyan, de nem változott az ítélet.

Aztán megint a térdéhez kapott, próbált guggolni, ütögette is, de ez sem segített elsőre, másodszor viszont megszületett az első találata!

Sőt, jött a következő is, de Brunet gyorsan válaszolt és visszaállította négy pontra az előnyét, majd még kettőt hozzátett, 8:2-nél jött a szünet.

Márton azonban ott sem tudta összegyűjteni az erejét, a francia három gyors tussal már 11:2-re vezetett. A magyar kardozó viszont nem adta fel, egymás után három találatot adott, viszont Brunet nem engedte, hogy lendületbe jöjjön, tartotta az előnyét, 14:6-nál pedig bevitte az utolsó találatot, amivel ő lett a bronzérmes.

De ne feledjük, az is hatalmas dolog, hogy Márton Anna sérült térddel egyáltalán eljutott idáig. A bronzmeccs után elmondta, hogy a bokaszalagja is elszakadt a felkészülés alatt:

Nagyon sok hullámvölgy volt ebben a hat hónapban, nehéz döntést kellett meghozni, hogy műtét nélkül vágok neki az olimpiának, bár valójában nem is volt kérdés, mert vagy így, vagy sehogy. Egy hónapja elszakadt a bokaszalagom is, rám járt a rúg eléggé, de az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy jó eredményt érjek el az olimpián és kihozzam magamból a maximumot. Próbáltam ezeket kizárni, már amennyire tudtam, sajnálom, hogy a bronzmeccsre fejben nem tudtam összeszedni magam. Saját magamat vertem meg, mert kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék. Hálistennek van még egy csapatverseny, mert ide csapatként jutottunk ki, mindent megteszek azért, hogy javítsunk ezen a negyedik helyen. Itt a végén elvitt az érzés, hogy most vagy soha, ezért nem volt ötletem és nem tudtam végig koncentrálni, fejben felépíteni az asszót, csak azzal voltam elfoglalva, hogy nekem most kell teljesítenem, amin egy olimpián muszáj lenne kezelni. A csapatverseny után fogom tudni csak értékelni az itteni szereplést.

Rovatok