Index Vakbarát Hírportál

Lesz papírforma a teniszben az olimpián?

2021. július 27., kedd 02:47

Fucsovics Márton sérülés miatt feladni kényszerült az olimpiai teniszversenyt. Első mérkőzésén nem ő lett volna az esélyesebb, a férfi teniszben azonban az olimpiák során szinte sosem érvényesült a papírforma. A férfi világelsők ugyanis rendre kudarcot vallottak az olimpiai teniszversenyek történetében. 

A tenisz 64 év kihagyás után 1988-ban került vissza az olimpiai sportágak közé, és a súlyát jelzi, hogy a megnyitókon többször is teniszezők vitték saját országuk zászlaját. A legutóbbi olimpián Rióban a világelső Novak Djokovics már az első fordulóban búcsúzni kényszerült, az argentin Juan Martín del Potro ejtette ki, aki ekkor a világranglista 141. helyén állt. Előtte Roger Federer első kiemeltként „csak” ezüstérmet szerzett 2012-ben Londonban, annak ellenére, hogy világelsőként a torna előtt három héttel Wimbledonban bajnok lett. Ráadásul pont attól a Murray-től kapott ki, akit előtte Wimbledonban simán vert, méghozzá ugyanazon a helyszínen, Londonban. 

Rafael Nadal 2008-as pekingi győzelmének idején szintén Federer volt a ranglistavezető és így az első számú kiemelt is, de csak a negyeddöntőig jutott, ahol a hetedik kiemelt, James Blake búcsúztatta. A 2004-es athéni játékok idején ugyancsak Federer volt a világranglista-vezető, de már a második fordulóban kiesett, méghozzá a jóval esélytelenebb, a világranglista 79. helyezett Tomás Berdychtől szenvedett vereséget. A későbbi aranyérmesnek magyar vonatkozása is van, hiszen a chilei Nicolás Massú édesanyja révén magyar származású. Massú sosem jutott a világranglistán a 9. hely főlé, az athéni olimpián 10. kiemeltként tudott nyerni.

A 2000-es sydney-i játékokat ugyancsak az akkori 10. kiemelt, Jevgenyij Kafelnyikov nyerte, az első számú kiemelt Marat Szafin már az első körben búcsúzott. 1996-ban Atlantában az akkori világranglistán hetedik André Agassi győzött, a világelső Pete Sampras nem indult. Az 1992-es barcelonai olimpia volt eddig az egyetlen, ahol kiemeletlen versenyző nyert, a svájci Marc Rosset személyében, aki az akkori világranglista 44. helyezettje volt. Az első helyen kiemelt Jim Courier és a harmadik kiemelt Pete Sampras a harmadik fordulóig jutott, a második kiemelt Stefan Edberg pedig már az első körben búcsúzott, ezen a tornán érvényesült tehát legkevésbé a papírforma.

A leginkább papírformának megfelelő eredményt eddig az 1988-as szöuli olimpia hozta, ahol az első három kiemelt osztozott az érmeken, igaz, nem a kiemelésnek megfelelő sorrendben: az első helyen kiemelt Edberg bronz, a második helyen kiemelt Mayotte ezüst, míg a harmadik kiemelt Mecir aranyérmet nyert.

Idén természetesen a világelső és friss wimbledoni győztes Djokovics a legfőbb esélyes, neki valós esélye lehet megtörni a világelsőket az olimpiákon üldöző balszerencsét. Különösen úgy, hogy a másik két legenda, a spanyol Nadal és a svájci Federer sérülés miatt kihagyni kényszerülnek a versenyt. Djokovics legfőbb ellenfele a világranglista második helyén álló orosz Danyiil Medvegyev lehet, aki a kazah Bublik ellen győzelemmel kezdett.  Valószínűleg folytatódik majd az amerikai férfi tenisz vesszőfutása, legesélyesebb versenyzőjük az 54. helyen rangsorolt Tommy Paul. A hölgyek között máris felborult a papírforma, az első helyen kiemelt, friss wimbledoni bajnok ausztrál Barty már az első fordulóban búcsúzni kényszerült, méghozzá a világranglistán 46. spanyol Sorribes Tormo ellen.  

Rovatok