Index Vakbarát Hírportál

Elek Gábor: Nagyon szégyellem magam

2021. július 27., kedd 07:02

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott 33–27-es vereséget szenvedett Brazíliától a tokiói olimpia csoportkörének második fordulójában. A mérkőzés után a főszereplőket kérdeztük a meccs tapasztalatairól.

„Keressük az okait, hogy a jó kezdés után mi történt a csapattal. Nagyon szégyellem magam, 14 átlövés- és 8 betörésgóllal nem lehet egy csoportrangadót megvívni, ez nagyon nem tetszett. Védekezésben hiányzott az agresszivitás, a beletett munka, az önbizalom. Nagyon sok olyan szarvashiba van, amiről edzésen beszélünk, de ha meccsen előjön, akkor az nem a koncentráció legbiztosabb jele. Ezeket ma telítetten dobtuk fel a pályára.

Az, hogy összességében 22 könnyű gólt engedélyeztünk a braziloknak, eldöntötte a meccset. Borzasztó bután lőttünk 4–1 után, sok ziccert kihagytunk. Tanácstalan vagyok, hogy mi ennek az oka, stressz vagy görcs.

Nyilván azt nem lehet feltételezni, hogy a játékosok nem akarják, ezt felejtsük is el. A kérdés az, hogy mitől van ez a nagy gát bennünk. Időkérésnél elmondtam, hogy mit kérek, egyszer megcsináltuk, gólt lőttünk belőle, majd utána nem csináltuk. Közös a kudarc, én és a szakmai stáb ugyanúgy hibásak vagyunk. Nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a továbbjutás szempontjából” – értékelt Elek Gábor szövetségi kapitány a hatgólos vereséget követően.

Szucsánszki Zita, az FTC-Rail Cargo Hungaria átlövője is csalódottan nyilatkozott a mérkőzés után. „A védekezés keménysége hiányzott, rosszul használtuk ki a helyzeteinket, rosszul lőttünk. Nekik minden bement, nekünk meg szinte semmi. Nagyon jól kezdtünk, de utána sorra jöttek a hibák, felhoztuk az ellenfél kapusát, amitől belelkesedtek. Aztán okosan lassították a játékot, ami nem nekünk kedvezett. Nagyon sok eladott labdánk volt, futottunk az eredmény után, mindent gyorsan akartunk megoldani.”

„Én sem értettem azt, hogy ilyen magabiztos kezdés után hogy tudtunk ennyire szétesni. Hozzálassultunk a brazilok játékához. Nekik minden ült, mi meg elkezdtünk szenvedni. Eladogattuk a labdát, dadogott a játék, kimaradtak a helyzetek, nem tudtunk faultolni, könnyen átmentek rajtunk. Annyira elengedtük őket az első félidőben, hogy nem tudtuk utolérni őket már a másodikban. A franciák elleni meccsben nagy sanszot éreztem, nem láttam őket annyira feszesnek, nagyon csalódott voltam.

Le kell ülnünk a csapattal, átbeszélni, hogy mit szeretnénk. Az, hogy kiesik a labda a kezünkből, nem segítünk oda a másiknak, mind mentális tényező. Ahhoz, hogy nyerjünk, küzdeni kell, nekünk kell irányítani, nemcsak három és fél percig, hanem az egész meccsen.

A franciák elleni mérkőzés után sem éreztem azt, hogy ennyire szét tudunk esni, arról beszéltünk, hogy legalább a stabilitás megvan, nincsenek mélypontok. A mai meccsre ez most a régi válogatott volt, szétestünk. Szeretném, ha újra stabilak lennénk” – így Tomori Zsuzsanna a vegyes zónában.

„Hiányzott a magabiztosság, agresszívak voltak nagyon a brazilok, ami teljesen megölte a játékunkat. A brazilok nagyon jól felkészültek belőlünk. Néha az agresszivitásuk túlzó is volt, ami nem volt figyelembe véve, a lépések száma sem, de nem ezzel kellett volna foglalkoznunk, hanem a saját játékunkkal. Aggódtunk az eredmény miatt, a koncentráció is elfogyott a végére, jöttek az eladott labdák. Nagyon át kell beszélnünk most mindent, csak úgy mehetünk tovább, ha magabiztosan tudunk kilépni a pályára, és mindenkit szétverünk” – mondta Háfra Noémi a találkozót követően.

Nagyon boldog vagyok, nagyon fontos két pontot szereztünk. A legfontosabb célunk az olimpián, hogy továbbjussunk a csoportkörből. Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz. Az oroszok elleni döntetlen nagy önbizalmat adott nekünk. A magyarok rossz napot fogtak ki, Kovacsics kiválása is nyilván érzékenyen érintette őket, ő a csapat szíve. Nem találták a ritmust, a játékukat, de nem is engedtük ezt nekik. Szoros mérkőzésre számítottam, mert a két csapat nagyon jól ismeri egymást. Barbara nagyon jól védett, a védekezésünk és a támadásunk is összeállt, igazi csapatmunka volt ez a győzelem. Kicsit idegesen kezdtük a meccset, de aztán felvettük a ritmust, kisegítettük egymást, remek volt a csapatszellem. Nagyon nehéz a barátaim ellen játszani

– mondta kérdésünkre a 6 gólt szerző Eduarda Amorim, aki 12 év után távozik a Győri ETO-tól. A brazil átlövővel magyarul is váltottunk néhány szót, de a mérkőzés szakmai részéről angolul beszélgettünk.

A magyar válogatott legközelebb csütörtökön, 29-én, magyar idő szerint 12.30-kor csap össze az Orosz Olimpiai Csapattal a csoportkör harmadik fordulójában. Szombaton, 31-én szintén 12.30-kor Spanyolország lesz az ellenfél, majd az utolsó körben, hétfőn 9.15-kor Svédország.

Tokió 2020
Kézilabda, nők
B csoport, 2. forduló
Brazília–Magyarország 33–27 (16–9)
Tokió, Yoyogi Nemzeti Stadion,
játékvezetők: Li, Ku (dél-koreaiak).
BRAZÍLIA: Arenhart, Arruda (kapusok), De Paula 2, Nascimento 4, T. Araujo 3, Rodrigues 7, Amorim 6, L. Araujo 1, Cardoso 1, Vieira 7, Guarieiro 1, Bitolo, Matieli, Ventura 1. 
Szövetségi kapitány: Jorge Duenas 
MAGYARORSZÁG: Bíró, Janurik (kapusok), Szöllősi-Zácsik 4, Schatzl 7, Szucsánszki 2, Kiss, Kisfaludy 1, Márton, Vámos 3/2, Klujber 1/1, Háfra 1, Bordás, Lukács 4, Tomori 4.
Szövetségi kapitány: Elek Gábor.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.
Hétméteresek: –, ill. 3/4.

(Borítókép: Gonzalo Fuentes / Reuters)

Rovatok