Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka visszalépett, Kapás Boglárka ötödikként jutott tovább

2021. július 27., kedd 12:40

Az utolsó pillanatban visszalépett a női 200 méteres pillangóúszástól Hosszú Katinka a tokiói olimpián, valószínűleg azért, mert szerdán a középdöntő korábban van, mint a 200 vegyes fináléja, amiben viszont ott lesz. A szám világbajnoka, Kapás Boglárka kényelmes úszással, ötödikként jutott tovább. Németh Nándor is hozta a kötelezőt, ott lesz a 100 gyors középdöntőjében. A magyar 4×200-as gyorsváltót kizárták.

A tokiói úszóversenyek negyedik napjának előfutamaiban ezúttal egyéniben öt magyar versenyzőért, valamint a 4×200-as férfi gyorsváltóért szoríthattunk. Egyéniben a királyszámban, azaz 100 méteres férfi gyorsúszásban Németh Nándor és Szabó Szebasztián volt érdekelt, női 200 pillangón a világbajnok Kapás Boglárka, valamint a szám háromszoros vb-bronzérmese, Hosszú Katinka ugrott medencébe, míg férfi 800 gyorson Kalmár Ákos képviselte hazánkat. 

Legalábbis ekkor még ezt hittük.

Férfi 100 gyorsra érkezett a legtöbb nevezés az összes szám közül, nem kevesebb mint kilenc előfutamot rendeztek. A hetedikben a nyolcas rajtkőre állt fel Szabó, míg Németh a kilencedikben a hármasra, mellőle pedig a Michael Phelps trónkövetelőjének kikiáltott amerikai Caeleb Dressel rajtolt.

Szabó a saját futamában hatodikként fordult 50-nél, aztán igyekezett hajrázni, de visszacsúszott a hetedik helyre, és 48.51-gyel csapott célba, hat századdal elmaradva egyéni legjobbjától.

Tegnap sokkal jobban éreztem magam a vízben, annyira ez sem rossz, de jobbra számítottam. Két tizeddel estem ki körülbelül, lehet, hogy kifáradtam tegnap, innentől a 100 pillangóra koncentrálok. Azért jó kis versenyzés volt, de egy 48.2-nek vagy 48.3-nak jobban örültem volna, az is volt a cél, és akkor tovább is jutottam volna. Van még bennem, most nem tudtam kihozni, nem tudom, miért. Nem vagyok csalódott, de jobban esett volna, ha sikerül. Nagyon erős a mezőny!

– mondta Szabó a vegyes zónában.

Németh első 50-e sem volt a legerősebb, de tudott újítani, és végül 48.11-et ért el, ami összesítésben a 9. helyre lett elég, míg Szabó a 20. helyen végzett. Előbbi így ott lesz a középdöntőben, utóbbi viszont búcsúzott a 100 gyorstól.

A továbbjutás volt a cél, és nem nagyképűségből, de tudtam, hogy simán meglesz. A döntőért viszont lesznek küzdelmek, kíváncsi vagyok, reggel ki mit fog úszni. Ez az idő nem lesz elég a döntőhöz, remélem, fogok tudni javulni. Nem vagyok a legjobb a reggeli úszásban, de tudom, hogy másoknak sem fekszik annyira. A 23.13-as kezdés a minimum, viszont a végét így sem bírtam. Iszonyat erős ez a 100, borzalom, amikor ezek az állatok jönnek! Dressellel senki sem tudja tartani a lépést a rajt után, brutál a mezőny, megtanult mindenki 100 gyorsat úszni. 47 vége kelleni fog reggel, megpróbálom összeszedni magam 

– értékelte az úszását Németh Nándor.

Női 200 pillangón mindössze 17 úszó indult, azaz mindössze egy versenyzőtől köszöntünk volna el.

Arról az egyről viszont már a verseny előtt kiderült, hogy Hosszú Katinka lesz, aki visszalépett a számtól.

Valószínűleg azért, mert a szerda délelőtti programban a 200 vegyes döntőjét a pillangó középdöntője után rendezik, ráadásul a két szám között még egy órát sem pihenhetne.

Így hát a két előfutam bizonyos szempontból tét nélkülivé vált, az úszók nem a továbbjutásért, hanem a középfutamos pályakiosztásért versenyeztek, és ez az időeredményeken is meglátszott. Kapás Boglárka a harmadik futamban ugrott vízbe, az első 100 után a második helyen haladt a kínai Ju-fej Csang mögött, és végül ott is ért be 2:08.58-cal, ami az ötödik helyre volt jó.

Annyira jellemző, hogy csak engem visznek doppingellenőrzésre... Egyébként szerintem ez egész jól sikerült, az volt a célom, hogy ne fáradjak el, de mégis az első háromban végezzek, bár ahogy láttam, a többség ugyanezt akarta. Nem kezdtem erősen, és a végén ki is engedtem, úgyhogy ez így rendben volt. Most minél hamarabb vissza kell érnem a faluba, és lefeküdni aludni, hogy reggel jól menjen. Egyébként kiskorom óta csinálom azt, hogy heti két laktátedzésem van, kicsit hozzá vagyok szokva, de nyilván egy verseny más, úgyhogy meglátjuk. Szerencsére itt minden úgy alakult, ahogy arra számítottam, eddig jó!

– fogalmazott a nem túl fáradt Kapás Boglárka.

Következett a gyorsváltó, az első futamban a magyar egységgel, amelynek Holló Balázs volt az első embere. Őt hetedik helyen váltotta Zombori Gábor, aki felhozta az ötödik helyre a stafétát, így jöhetett Kozma Dominik a harmadik 200-ra. Egy helyet ő is ledolgozott, Márton Richárdnak innen kellett behoznia a csapatot. Ő az első 100-on visszacsúszott a hetedik pozícióba, de tudott javítani, és hatodikként érintette meg a falat. Aztán jött a hideg zuhany, a kivetítőn felvillant a DSQ felirat, azaz kizárták a magyar egységet! Kozma Dominik ugyanis Zombori beérése előtt 14 századdal már elugrott a kőről, ami jócskán a hibahatáron (3 század) kívül esik. 

Nekünk most számok helyett inkább betűk jöttek sajnos a futam végén. Hát ez van. Ennek a váltónak most én voltam a Gyurtája, nem? 47,5-ös átlagot kértek tőlünk, ezt amúgy megcsináltunk. A váltásban elég sok van, most mínuszban volt, de úgy látszik, így is kevés volt. Mindenki szarja a 45-öket, 14, 15, 16 évesek. De hogy honnan, miből? Majd a szobában a hátam mögött biztos szidnak a srácok, most még nem mernek, én vagyok a nagyobb

– hozta a szokásos formáját a vegyes zónában Kozma Dominik. 

A nap végére a férfi 800 méteres gyorsúszás maradt, amiben Kalmár Ákos a második futamban ugrott medencébe. 400 méterig ő haladt az élen, aztán a többiek beérték, az ötödik helyre is visszaesett, de innen még fel tudott kapaszkodni, és harmadikként végzett 7:55.85-ös idővel.

Jólesett beugrani a medencébe, jó volt úszni is, de az időnek nem örültem. Lassú volt, nem ezt terveztem, az utazómmal nem vagyok elégedett. Viszont nem vagyok nagy hajrás, de az magamhoz képest jól sikerült. Tudtam az utolsó 100-on lábazni, ami nem jellemző rám, inkább 50-nél kezdem, és akkor sem megy végig mindig, ez egy jó pont azért. Viszont az utazónál gyorsabb kell!

– összegezte teljesítményét Kalmár, aki végül 22.-ként zárt összesítésben.

Szerdán helyi idő szerint délelőtt Milák Kristóf és Kenderesi Tamás a férfi 200 pillangó, Hosszú Katinka a női 200 vegyes döntőjében lesz érdekelt, Kapás Boglárka női 200 pillangóban, Németh Nándor pedig férfi 100 méteren úszik középdöntőt.

Rovatok