Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés előtt az olimpián eltűnt ugandai súlyemelő

2021. július 28., szerda 10:39

Julius Ssekitoleko ellen minden bizonnyal vádat emelnek Ugandában, a 20 éves súlyemelő ugyanis nem jutott ki a tokiói olimpiára, mégis elutazott Oszakába. Aztán nyoma veszett.

Az NBC online kiadása szerdán arról írt, hogy Ugandában letartóztatták a 20 éves Julius Ssekitolekót, aki súlyemelőként utazott az olimpiára. A sportoló sztorija teljesen zavaros. Az NBC szerint múlt héten tűnt el Oszakából, az ugandaiaknak ott van a főhadiszállása.

Ám egyelőre arra sincs válasz, hogy került egyáltalán Japánba, ugyanis nem jutott ki az olimpiára.

Vélhetően, miután ez kiderült, elkezdték keresni, elmenekült, de a japán rendőrség rátalált, majd Ugandába szállították, és jelenleg fogva tartják.

Anthony Wameli, Ssekitoleko ügyvédje azt mondta, kérelmet nyújtottak be a bírósághoz, hogy bocsássák szabadon a sportolót, mert szerinte illegálisan tartják fogva.

Ugandában bármi lehetséges, a hatóságok bármit megtehetnek

– kommentálta a jogász a kialakult körülményeket. Jogvédő csoportok arra hívták fel a figyelmet, hogy ilyen típusú őrizetbe vételek gyakran előfordulnak az országban, mellőzve a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Wameli kifejtette, vádemelés egyelőre nem történt, de szerinte nagy eséllyel hamarosan ez következik.

Az ugandai kormány egyelőre nem kommentálta az ügyet, ám a voanews.comnak az ugandai központi nyomozóiroda szóvivője azt mondta, most azt vizsgálják, elkövetett-e csalást a sportoló, mert akkor el fogják ítélni. 

A Voanews a súlyemelő feleségét is megszólaltatta, aki elmondta, miután Ssekitoleko nem jutott ki az olimpiára, elvesztette az eszét, öngyilkossággal is fenyegetőzött.

A nő 5 hónapos terhesen várja haza férjét. 

Rovatok